WAALWIJK - RKC - FC Groningen was een saaie wedstrijd met een tumultueuze slotfase. De uitslag van het duel tussen de twee middenmoters van de eredivisie van 1-1 (rust 0-1) was terecht.

RKC en FC Groningen hanteerden zaterdagavond een tactiek die de tegenstander bij balbezit weinig tot geen ruimte bood. Gevolg was een draak van een eerste helft.

De bal ging op het natgeregende veld tempoloos van voet tot voet. Kansen op een doelpunt konden er daarom alleen maar komen door een kapitale fout of een briljante individuele actie.

Het eerste half uur kwamen deze niet voor. Het publiek zag hooguit een slap kopballetje van Virgil van Dijk en een afstandsschot van Teddy Chevalier. In de 24e minuut zag Florian Jozefzoon zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd door scheidsrechter Maarten Ketting.

Jozefzoon was de man van de mooiste acties. In de 32e minuut ontdeed hij zich met één beweging van zijn bewaker Lorenzo Burnet. Zijn voorzet bereikte de inkomende Robert Braber die de bal langs Luciano da Silva in het doel werkte. Met de hand zo bleek. Ketting zag het goed, keurde ook deze treffer af en toonde Braber de gele kaart.

Zwakte in de lucht

Twee minuten voor rust kwam FC Groningen verrassend op voorsprong. Van Dijk toonde op een diagonale voorzet RKC's defensieve zwakte in de lucht. De lange verdediger bediende koppend aanvoerder Kees Kwakman die van dichtbij inschoot, 0-1.

Met de voorsprong in de hand en drie winstpunten binnen bereik, gaf FC Groningen na rust nog minder ruimte weg. RKC kon combineren wat het wilde, kansen kwamen er niet, laat staan een doelpunt.

Het tempo van de thuisclub bleef te laag om zware druk te kunnen uitoefenen. Pas voor het laatste kwartier greep trainer Erwin Koeman van RKC in. Hij verving Nourdin Boukhari in diens 250e eredivisieduel voor Rodney Sneijder. Mogelijk zou de eenzame spits en topscorer Teddy Chevalier met hem enige steun in de spits van de aanval krijgen.

Gouden wissel

Koeman bracht even later ook de jonge Mart Lieder. Een gouden wissel, zo bleek. Na een gemiste kans van Lieder, bediende deze invaller de doorgebroken linksachter Ard van Peppen. De inzet van de RKC-aanvoerder was raak in de korte hoek, 1-1.

De thuisclub speelde de laatste minuten en de blessuretijd nog met een man meer nadat Michael de Leeuw van Groningen na een akkefietje met Rodney Sneijder de rode kaart kreeg, maar meer dan een punt leverde het niet meer op.