ENSCHEDE - Voormalig FC Twente-trainer Antoine 'Spitz' Kohn is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de club uit Enschede zaterdag bevestigd.

Onder Kohn won FC Twente zijn eerste prijs, de KNVB-beker in 1977. Ook haalde hij met de Enschedese formatie de finale van het toernooi om de UEFA Cup.

Kohn werkte ook enkele jaren bij Ajax, waar hij in 1988 na het ontslag van Johan Cruijff zelfs even hoofdtrainer was. Verder was hij de coach van Go Ahead Eagles en Club Brugge.

Kohn, die op zeventienjarige leeftijd debuteerde voor de nationale elf van Luxemburg, kwam als voetballer naar Nederland. Hij speelde voor Fortuna 54, Sportclub Enschede en FC Twente.

Na de oprichting in 1965 speelde aanvaller Kohn twee jaar voor FC Twente. Daarna werd hij assistent-trainer van Kees Rijvers, die hij in 1972 opvolgde.

UEFA Cup-finale

In 1974 werd Kohn tweede met de club. Het jaar erop haalde hij met Twente de finale van de UEFA Cup, een historische prestatie. Daarin werd verloren van Borussia Mönchengladbach.

In Duitsland begon FC Twente met een gelijkspel (0-0), maar thuis ging het volledig mis (1-5). De huidige trainer van Bayern München Jupp Heynckes scoorde drie keer in dat duel.

FC Twente speelde destijds met in de regio legendarische voetballers als Epi Drost, Kick van der Vall, Theo Pahlplatz en Jan Jeuring. Eddy Achterberg viel in de finale in. Epi Drost maakte, bij 0-4, de Twentse treffer.

Barcelona

Het zag er in die tijd naar uit dat Kohn naar Barcelona zou vertrekken. Uiteindelijk gaf de Spaanse topclub de voorkeur aan Hennes Weisweiler, trainer van Mönchengladbach. Kohn zou vervolgens nog vier jaar in Enschede actief blijven.

In 1979 vertrok hij dan eindelijk bij de club waar hij sinds 1965 had gewerkt. Eind 1982 keerde hij terug. Als icoon moest Kohn FC Twente behoeden voor degradatie, iets was hem uiteindelijk niet lukte.

Zwaar teleurgesteld vertrok hij aan het einde van dat seizoen, nadat zijn club voor het eerst uit de eredivisie was gedegradeerd. Onder leiding van Fritz Korbach keerde FC Twente een jaar later terug op het hoogste niveau.

Op latere leeftijd werkte Kohn nog als scout bij Udinese in Italië en sc Heerenveen in Friesland.