HOOFDDORP - Marrit Leenstra heeft zaterdag de 1500 meter gewonnen bij de Essent ISU World Cup in Kolomna.

De rijdster van coach Jan van Veen kwam in de Russische plaats tot een tijd van 1.55,03. Ze was daarmee bijna een halve seconde sneller dan de in eigen land rijdende Yekaterina Shikhova: 1.55,52.

Christine Nesbitt, die Leenstra vorige week in Heerenveen nog versloeg, werd derde. De Canadese verloor van de Nederlandse in een rechtstreeks duel en finishte in 1.56,16.

Leenstra verbeterde in Kolomna het baanrecord van Anni Friesinger. Ze boekte haar tweede zege bij een wereldbekerwedstrijd. Eerder zegevierde Leenstra in Salt Lake City in februari 2011.

Van Beek

Marije Joling bleef net binnen de top tien. De rijdster van Team Corendon werd negende in 1.57,99. Laurine van Riessen moest genoegen nemen met de twaalfde plaats (1.59,29). Lotte van Beek viel in de eerste bocht en kreeg geen tijd achter haar naam.

Leenstra gaat dankzij haar zege aan de leiding in het wereldbekerklassement met 180 punten. Nesbitt volgt met tien punten minder. Martina Sablikova is met 110 punten derde. De Tsjechische werd vierde in Kolomna.