DUBAI - Golfer Joost Luiten doet tijdens het DP World Tour Championship in Dubai serieus mee om een hoge eindklassering.

De Nederlandse prof verbeterde zich zaterdag in de derde ronde opnieuw. Luiten ging op de Jumeirah Golf Estates rond in 67 slagen, vijf onder het baangemiddelde.

Na drie dagen staat de 26-jarige Bleiswijker op twaalf slagen onder par, goed voor de gedeelde vijfde plaats. Luiten heeft vijf slagen achterstand op de koplopers Rory McIlroy en Luke Donald, de nummers één en twee van de wereld.

Luiten was het eindejaarstoernooi van de Europese Tour donderdag begonnen met een rondje van 69 slagen, vrijdag leverde hij een scorekaart van 68 in.

Zaterdag noteerde Luiten zes birdies, tegenover één bogey. In Dubai spelen de 56 beste spelers van de tour om een prijzenpot van ruim 6 miljoen euro, waarvan 1 miljoen voor de winnaar.

Vasthouden

Luiten begon de week nog met de opmerking dat de Earth Course in Dubai hem niet lag, maar vooralsnog beleeft hij een voorspoedig toernooi.

Op de derde dag ging de beste Nederlander bijna foutloos rond, alleen op zeventien maakte hij een bogey, en klom daarmee flink dankzij birdies op de zevende, negende, tiende, dertiende, vijftiende en achttiende hole.

''Hier train ik voor, om met de besten mee te kunnen strijden'', zei Luiten. ''Ik hoop dat ik dit kan vasthouden. Het zou mooi zijn als ik zondag uit kom op zestien onder par, daar zou ik nu voor tekenen. Nog één dag gefocust zijn, daarna kan ik even rust nemen.''

McIlroy en Donald hebben aan kop drie slagen voorsprong op de Zuid-Afrikanen Charl Schwartzel en Louis Oosthuizen. Luiten deelt de vijfde plaats met Branden Grace uit Zuid-Afrika.