AMSTERDAM - De Nederlander Robin Frijns maakt zijn gewenste overstap naar de Formule 1. De Zwitserse renstal Sauber heeft de talentvolle coureur aangetrokken als test- en reserverijder voor volgend seizoen.

Dat maakte Sauber vrijdag bekend in Sao Paulo, waar dit weekeinde de laatste Grand Prix van dit seizoen wordt verreden. 

Frijns won dit jaar het kampioenschap in de Formule Renault 3.5 en mocht begin deze maand al testen in een Sauber bij de Young Driver Test in Abu Dhabi. 

''We gaan hem voorzichtig de Formule 1 inloodsen'', aldus teambaas Monisha Kaltenborn.

De Mexicaan Esteban Gutiérez krijgt het tweede racestoeltje bij het team, naast de onlangs aangetrokken Nico Hülkenberg, die de overstap maakt van Force India.

Het tweetal vervangt Sergio Pérez, die Lewis Hamilton opvolgt bij McLaren, en Kamui Kobayashi. De Japanner moet na twee seizoen het veld ruimen bij Sauber wegens wisselvallige prestaties.

Door het aanstellen van Gutiérez verzekert Sauber zich van de miljoenen van de Mexicaanse telecomgigant Telmex.

Verheugd

Frijns reageerde verheugd op zijn intrede als test- en reservecoureur in de koningsklasse. ''Ik ben Sauber zeer dankbaar voor hun geloof en vertrouwen in mij. Ik krijg de kans om de Formule 1 te leren kennen en ik ga mijn uiterste best doen om het team zo goed mogelijk te helpen.''

Frijns reed zich de afgelopen drie seizoenen nadrukkelijk in de kijker. Hij won eerst het kampioenschap in de Formule BMW, het jaar daarop de titel in de Formule Renault 2.0 en dit jaar dan de Formule Renault, onderdeel van de World Series.

''Het is mooi dat ik op basis van mijn talent de kans krijg en op deze manier in de Formule 1 terecht ben gekomen. Dit team heeft in het verleden bewezen jong talent de kans te geven.''

Pic 

Caterham heeft vrijdag op zijn beurt Charles Pic bevestigd als racecoureur voor 2013. De Fransman debuteerde in 2012 bij Marussia Virgin en presteerde goed naast de ervaren Duitser Timo Glock.

Giedo van der Garde is nadrukkelijk in de race voor het tweede stoeltje bij het in Engeland gevestigde team. De Nederlander is momenteel testcoureur voor Caterham en rijdt vrijdag de eerste vrije training in Brazilië.

Pic en Van der Garde waren in 2010 teamgenoten bij het GP2-team Barwa Addax.

Lees een uitgebreid interview met Robin Frijns in het nieuwe magazine van NUsport.

Lees alles over de Formule 1 op NUsport