HOOFDDORP - Als gevolg van de zwakke Europese prestaties bezet Nederland slechts de negentiende plaats op de UEFA-ranking, de seizoensranglijst op basis van de prestaties in de Champions League en Europa League.

Door Michel Abbink

De zeven eredivisieclubs die Nederland deze jaargang in Europees verband vertegenwoordig(d)en hebben in totaal 25,5 punt veroverd, een gemiddelde van 3,642 per club.

Daarmee moet Nederland onder meer voorrang verlenen aan België (tiende), Roemenië (elfde), Noorwegen (vijftiende) en Wit-Rusland (zestiende). De seizoensranglijst wordt aangevoerd door Spanje, dat Duitsland en Engeland van zich afhoudt.

Op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, de rangschikking van de laatste vijf jaar op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld, handhaaft Nederland zich op de achtste plaats, maar Rusland is genaderd tot ongeveer één punt.

Het gat met nummer tien België bedraagt liefst tien punten. In het onwaarschijnlijke geval dat Nederland snel terugvalt naar die tiende plaats mag de eredivisie in het seizoen 2014/2015 (dus pas na de volgende jaargang) nog maar drie in plaats van vier clubs inschrijven voor de Europa League.

De prestaties in het lopende seizoen hangen de komende vijf jaar nog als een molensteen om de nek van Nederland. Daardoor is de kans klein dat de eredivisie op middellange termijn met een derde club mag deelnemen aan de Champions League.

Geen van de landen in de bovenste regionen heeft ooit een seizoen met een gemiddelde score van onder de 4,00 punten genoteerd.

Uitgeschakeld

PSV en FC Twente werden donderdagavond, nog voor de laatste speelronde, uitgeschakeld in de Europa League. De eredivisiekoploper verloor in eigen huis met 2-1 van Dnjepr Dnjepropetrovsk, de Tukkers kwamen een remise overeen met Hannover 96 (0-0).

Voor Ajax viel het doek woensdag in de Champions League door de 4-1 thuisnederlaag tegen Borussia Dortmund. De landskampioen mag nog wel hopen op een doorstart in de Europa League.

Met een puntenaantal van 10,5 leverde Twente tot nu toe de grootste bijdrage aan het Nederlandse totaal. Ajax sprokkelde zeven punten bijeen (onder meer dankzij vier bonuspunten voor Champions League-deelname) en PSV staat met nog één wedstrijd te gaan op vijf punten.

De bijdrages van Vitesse (1,5), sc Heerenveen (1,0), Feyenoord (0,5) en AZ (0), alle reeds uitgeschakeld in de nazomer, zijn te verwaarlozen.