Chelsea ontslaat trainer Di Matteo

HOOFDDORP - De nederlaag tegen Juventus in de Champions League heeft Chelsea-manager Roberto Di Matteo de kop gekost. 

De Londense club maakte woensdagochtend op de eigen website bekend dat Di Matteo is ontslagen.

Chelsea, de titelverdediger, is door het 3-0 verlies in Turijn bijna uitgeschakeld in het miljoenenbal. Di Matteo nam na afloop nadrukkelijk de schuld voor die nederlaag op zich.

Vorig jaar veroverde de Italiaan als interim-trainer nog verrassend de 'Cup met de grote oren' met Chelsea. Dat was voor het eerst in de clubhistorie.

''De recente optredens en resultaten van het team waren niet goed genoeg. Om de club weer in de goede richting te krijgen, vonden de eigenaar en het bestuur het noodzakelijk om iets te veranderen", verklaart Chelsea de beslissing.

"De ploeg staat voor de zware taak om zich voor de knockout-fase van de Champions League te plaatsen, wacht een flinke uitdaging in de Premier League en wil ook in de andere bekertoernooien competitief zijn."

Abramovich

De 42-jarige Di Matteo, die als speler ook voor Chelsea uitkwam, werd in maart interim-trainer na het ontslag van André Villas-Boas. De Italiaan bezorgde eigenaar Roman Abramovich direct de zo lang gewenste Champions League-trofee. Ook won Chelsea in eigen land het toernooi om de prestigieuze FA Cup.

In juni werd Di Matteo beloond met een tweejarig contract, maar het krediet blijkt na de matige prestaties van de laatste weken al weer op. In de Premier League doet Chelsea met vier punten achterstand op koploper Manchester City nog bovenin mee.

In de Champions League is het voor plaatsing voor de volgende ronde op de laatste speeldag afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussen Sjachtar Donetsk - Juventus. Spelen die twee teams tegen elkaar gelijk, dan zijn zij door en is Chelsea ongeacht het resultaat tegen Nordsjaelland uitgeschakeld.

Opvolger

"De eigenaar en het bestuur willen Roberto bedanken voor het feit dat hij ons naar de historische winst van de Champions League en van de zevende FA Cup heeft geleid. Hij blijft hier altijd welkom", wil de club nog kwijt.

Di Matteo was al de achtste coach in de tien seizoenen dat Abramovich de Londenaren onder zijn hoede heeft. Claudio Ranieri, José Mourinho, Avram Grant, Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti en Villas-Boas gingen hem voor.

Chelsea hoopt op korte termijn de opvolger van Di Matteo te kunnen prestenteren. In de Engelse media worden de namen van Rafael Benitez en Josep Guardiola genoemd als kandidaten.

Bekijk de beelden van Juventus - Chelsea

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie