Dopingberaad wielerploegen, KNWU en Dopingautoriteit

HOOFDDORP - De drie Nederlandse wielerploegen komen volgende week bijeen om te praten over een gezamenlijk aanpak van het dopingverleden. Ook aanwezig zijn de wielerbond KNWU en de Nederlandse Dopingautoriteit.

Door Nando Boers

Het heeft lang geduurd, maar de agenda’s zijn dan eindelijk getrokken. De drie Nederlandse wielerploegen (de voormalige Rabobankploeg, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano), de wielerbond KNWU en de Nederlandse Dopingautoriteit gaan in de loop van volgende week in gesprek over de vraag over hoe de teams te zuiveren van dopingsporen.

Eén telefoontje vorige week naar de Dopingautoriteit van NUsport heeft de zaak vlot getrokken. In het nieuwe nummer van het magazine van NUsport staat een uitgebreid verhaal over schoonmaakacties in de Nederlandse wielersport.

NUsport vroeg vorige week donderdag aan directeur Herman Ram waarom de Dopingautoriteit zo lang wacht met het in het vooruitzicht stellen van een strafmaat terwijl er het gevoel heerst dat er een flink aantal renners bereid is hun verhaal te doen, om schoon schip te maken.

Bij voorheen-Rabobank waren ze ondertussen niet te spreken over het ‘getalm’ van directeur Ram. Ook bij Argos-Shimano fronsen ze hun wenkbrauwen. Hun vertrouwen in een gezamenlijke aanpak neemt met de dag af. Teambaas Iwan Spekenbrink zegt het initiatief wel te steunen.

Stelling doorbroken

Ram zegt tegen NUsport: "Mijn inschatting is dat de stelling nu doorbroken is. Ik voelde dat er duidelijkheid moest komen. Het rare is dat iedereen op iedereen lijkt te wachten."

Woordvoerder Richard Plugge van de Raboploeg die zich thans White Label noemt zegt: "Ik weet niet wat jullie aan Ram hebben gevraagd en wat jullie hebben verteld, maar Ram heeft ons daarna gebeld en er gaat wat gebeuren. Op korte termijn gaan we om de tafel zitten. Er gebeurt iets, er lijkt actie te komen. Dat is mooi."

Volgens KNWU-voorzitter Marcel Wintels (‘Wij willen meedenken met de ploegen') is het belangrijk dat de ploegen zelf een duidelijk aanpak kiezen, zelf een gedragslijn bepalen, zoals hij dat noemt.

"Dat initiatief ligt bij hen", zegt hij. "Dit moet sneller dan de commissie die wij aan het opzetten zijn, want de onrust in de ploegen moet weggenomen worden."

Lees in het NUsport-magazine van deze week, dat nu in de winkels ligt, online bestelbaar en op de iPad verkrijgbaar is, het uitgebreide verhaal over de stand van zaken in de strijd tegen doping in het wielrennen.

NUwerk

Tip de redactie