ROTTERDAM - Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zal de openbaar aanklager van de KNVB verzoeken om Ajax-spits Nikos Machlas te vervolgen. De Ajax-spits heeft in de ogen van Van den Herik met zijn 'Schwalbe', waar arbiter Jol een strafschop in zag, bijgedragen tot een incorrecte uitslag van de klassieker Ajax-Feyenoord, afgelopen zondag.

Het duel eindigde, omdat Bergdolmo de toegekende penalty benutte, in 1-1. Na het bekijken van de tv-beelden erkende scheidsrechter Jol dat Machlas toneel had gespeeld. "Als Schwalbes duidelijk worden bestraft, ook achteraf, dan is het voetbal daar in hoge mate bij gebaat", aldus Van den Herik in de Feyenoord-krant.

"De uitslag staat vast. Daar gaat het me niet om. Maar ik zag dat twee spelers van Ajax Schwalbes in het strafschopgebied maakten en die hadden beide met geel bestraft moeten worden."

Ajax

Ajax, bij monde van directeur Arie van Eijden, begrijpt het verzoek van Feyenoord niet. "Het eind is zoek als deze zaak in behandeling wordt genomen. Wat wil hij hier nu mee bereiken. Alsof zijn spelers allemaal brandschoon zijn. In een van de ochtendkranten stond vandaag een ingezonden brief, die precies verwoordde wat ik denk: Nikos Machlas deed wat Jon Dahl Tomasson dit seizoen ook al tien keer heeft geprobeerd", aldus Van Eijden in het Algemeen Dagblad