De Boer wil dat 'geloof er vanaf spat' tegen Dortmund

AMSTERDAM - Frank de Boer verwacht dat Ajax woensdag in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund de goede vorm in de Champions League doorzet.

Door Charlie Bootsman

"Het geloof in een goed resultaat moet er vanaf spatten. We moeten beseffen dat we elke ploeg kunnen verslaan", aldus De Boer op de persconferentie.

De Amsterdammers haalden uit het tweeluik met Manchester City verrassend vier punten en zijn zelfs nog kansrijk om de groepsfase te overleven.

"Daar gaan we wel voor. Een gelijkspel zou met het oog op de derde plaats misschien wel goed zijn, maar dat zien we tijdens de wedstrijd wel. In eerste instantie gaan we voor de winst."

Wereldsterren

De Boer benadrukte dat er een andere instelling vereist is dan bijvoorbeeld in de laatste wedstrijden tegen VVV-Venlo en PEC Zwolle. "Je moet zorgen dat je er klaar bent voor het spelen tegen wereldsterren. De duelkracht en de snelheid is anders. Als je er op dezelfde manier ingaat, kom je van een koude kermis thuis."

De voormalige verdediger heeft de laatste weken regelmatig sms-contact gehad met Dortmund-coach Jürgen Klopp.

"We hebben nummers uitgewisseld bij een congres voor coaches en steunen elkaar. Ik vind hem een goede coach. Hij straalt heel veel energie uit. Dortmund is ook een club die veel overeenkomsten heeft met Ajax. Nee, we hebben geen gelijkspel afgesproken."

Fischer

De Boer liet doorschemeren waarschijnlijk opnieuw te kiezen voor Derk Boerrigter op de rechterflank en Viktor Fischer als linksbuiten. Toby Alderweireld is na zijn liesblessure fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen. De Boer is na de 1-0 nederlaag in Duitsland waakzaam voor de kwaliteiten van Dortmund.

"Ze zijn altijd in beweging. Het is een ontzettend dynamisch geheel dat gevaarlijk is in de omschakeling. We moeten dat aankunnen. Dat hebben we drie keer goed gedaan in Europa en één keer tegen Real Madrid wat minder. Dat goede wil ik nu weer zien."

Ajax staat na vier duels derde in groep D met vier punten. Koploper Dortmund heeft er acht, eentje meer dan Real Madrid. City staat onderaan met twee punten. De Boer hoopt zich in ieder geval van de derde plaats te verzekeren om door te kunnen in de Europa League.

PSV en FC Twente presteren daarin matig, mede door het sparen van diverse topspelers. "Ik wil dolgraag door in dat toernooi en zou geen spelers sparen. Het hangt van de fysieke gesteldheid van spelers af, maar in principe moeten ze elke drie dagen een wedstrijd kunnen spelen." Bij De Boer zal ongetwijfeld meespelen dat de finale van de Europa League dit jaar in de Arena wordt afgewerkt.

Tip de redactie