'Rabobank' voert interne druk op in dopingstrijd

HOOFDDORP - De leiding van de wielerploeg van Rabobank hult zich in stilzwijgen over de geluiden dat er een ‘zelfreinigend systeem’ tegen dopinggebruik ingevoerd zal worden. De ploeg geeft wel aan ‘geen lijken’ meer uit de kast te willen zien vallen.

In het nieuwste nummer van het magazine van NUsport spreken direct betrokkenen van de Nederlandse ploegen, KNWU en Nederlandse Dopingautoriteit over de invulling van de dopingschoonmaakacties in het Nederlandse wielrennen.

Duidelijk is dat de ploeg van Rabobank geen vrees kent voor harde, zuiverende maatregelen, mocht de wielersport daar bij gebaat zijn.

De formatie zoekt vanwege het aanstaande vertrek van Rabobank een nieuwe hoofdsponsor. "De mogelijk nieuwe sponsor vraagt natuurlijk ook: hoe zit het met de schone grond?", zegt Harold Knebel, directeur van de wielerploeg.

Uit gesprekken met betrokkenen valt op te maken dat er de angst heerst dat de ploeg het lachertje wordt van het peloton als de formatie die nu nog Rabobank heet eigenhandig gaat zuiveren en de rest van de wereld gewoon verder gaat waar ze voor de val van Lance Armstrong mee bezig was.

Doorbeuken

Volgens Knebel zit de ploeg tussen ‘de teams die terugblikken en teams die extreme maatregelen nemen.’

De handelwijze van Team Sky valt onder die laatste categorie. De werknemers van Sky moesten vorige maand een document ondertekenen waarin ze verklaarden nooit doping te hebben genomen. Ploegleider Steven de Jongh gaf toe doping te hebben gebruikt en werd ontslagen.

De leiding van het huidige Rabobank heeft ferm gereageerd tijdens interne besprekingen. Wat er ook gaat gebeuren, stelt ze, en wat andere ploegen ook doen, dit is hun lijn.

Wat verder opvalt is dat Rabobank het gevoel heeft dat het verstandig is mensen bedenktijd te geven, omdat de formatie weet dat het de vraag of er doping is gebruikt maar één keer kan stellen. En bovendien, zeggen die betrokkenen, moet het doel van de vraag duidelijk zijn. En dat doel is: de wielersport vooruit helpen.

“Dit gaat niet overwaaien”, zegt Merijn Zeeman stellig. De nieuwe ploegleider van Rabobank is niet bang voor negatieve publiciteit mochten er openbaringen volgen. Zeeman: “We moeten doorbeuken. Ze klampen zich aan elkaar vast, er brokkelt wel wat af, maar inderdaad, het stopt weer. Ze denken dat ze wat te verliezen hebben. Maar daar neem ik geen genoegen mee.”

Lees in het NUsport-magazine van deze week het uitgebreide verhaal over de dopingstrijd van de Nederlandse wielerploegen.

Tip de redactie