ALKMAAR/NIJMEGEN - Verona van de Leur ontbreekt in augustusop de Olympische Spelen in Athene. De beste Nederlandse turnster ooitis niet in de conditie om zich eerst voor het EK en vervolgens voorde Spelen te kwalificeren. Trampolinespringer Alan Villafuerte isal zeker van deelname, maar hij verruilde zijn club VictoryNederland voor Pro Patria.

Villafuerte vindt de situatie in Alkmaar na de arrestatie vantrainer Marc de W. en assistent M. K. te onzekergeworden. Van de Leur zou willen dat iets dergelijks ook haargrootste probleem was. De 18-jarige blijkt echter na een jaarzonder serieuze turnarbeid (enkelblessure en -operatie) nog altijdniet wedstrijdfit.

Terugslag

De sportvrouw van het jaar 2002, olympisch ambassadeur vanNOCNSF, winnares van vier zilveren en twee bronzen medailles bij EKen WK, ze is er in Griekenland niet bij. Ze heeft na de eersteEK-kwalificatiewedstrijd in Amersfoort om onbekende reden eenterugslag gekregen. Die wedstrijd, waarin ze alleen op balkacteerde, ging niet goed. Komende zaterdag zou ze in Madrid detweede EK-kwalificatiewedstrijd moeten volbrengen, maar dat zietVan de Leur niet zitten.

"Ik heb er lang over nagedacht", zei ze erover. "Maar ik wileen zo hoog mogelijk niveau. Een meerkamp van 36, 37 punten is bijde EK nodig om hoog te eindigen. Dat lukt me nog niet." Van deLeur, vroeger van Pro Patria en tegenwoordig van De Hazenkamp, wasde beoogde kopvrouw van de Nederlandse turnafvaardiging in Athene.Er gaan maximaal twee Nederlandse turnsters naar de Spelen, totnu toe heeft alleen Suzanne Harmes een nominatie.

Blessures

Topsportcoördinator Willem Veldman van de KNGU liet maandagavondweten dat ook Gabriëlla Wammes en Mayra Kroonen zich geblesseerdhebben afgemeld voor Madrid. Zij misten ook al de eerste wedstrijdin Amersfoort en kunnen zich nu niet meer plaatsen voor de EK. Erzijn nu nog acht turnsters in de race voor EK en dus Spelen.

Villafuerte toonde afgelopen weekeinde vormbehoud in Athene. Hijis zeker van de Spelen, maar voelde vooral onzekerheid over decontinuïteit in Alkmaar. Hij koos voor Pro Patria in Zoetermeer,waar zijn broer Lennart trainer van de trampolinespringers is. Zijnsynchroonpartner Sven Mooij en Andrea Lenders hebben aangegevenvoorlopig Victory trouw te blijven.

Brandstichting

Voorzitter Piet Bet is blij dat bijna iedereen wil blijven,ondanks de beschuldigingen van brandstichting en diefstal aan hetadres van De W. Bovendien kreeg Victory hulp van de KNGU, WIK FTCuit Heerenveen en Kracht en Vriendschap uit Opmeer. Die laatsteclub springt in bij de opvang van de breedtesporters van Victory.De W. en K. worden uitgerekend verdacht van brandstichting in dehal van Kracht en Vriendschap.

De toekomst van Victory, dat dit jaar de voorlopige status vanKNGU-steunpunt heeft gekregen, is nog ongewis. Bet voelt zichverplicht aan zijn turnsters om een reddingsplan te maken. Volgendeweek praat hij met zijn collega's uit Opmeer, over structurelesamenwerking. Victory heeft dringend behoefte aan een toptrainer eneen hal met toestellen. Het huidige onderkomen is eigendom van deturnschool van De W.

Gevangenis

Bet wil de jonge turnstertjes vertrouwen teruggeven. "Zijhebben hun vertrouwen gelegd in volwassenen. Voor zo'n twintigturnsters was de trainer hun meester, hem zagen ze net zo vaak alshun schoolmeester. Drie woonden zelfs bij hem in huis. Als een manmet zo'n voorbeeldfunctie dan ineens in de gevangenis zit, is datenorm indringend. Bij zulke jonge sporters zijn emotie,afhankelijkheid en kwetsbaarheid allemaal in het kwadraat."