Beckham verlaat LA Galaxy

LOS ANGELES - David Beckham heeft maandagnacht bekendgemaakt dat hij LA Galaxy nog dit jaar gaat verlaten.

De wedstrijd om de MLS Cup, tussen de beste ploeg uit het westen en die uit het oosten van de Verenigde Staten, wordt zijn laatste optreden.

''Ik heb een geweldige tijd gehad bij LA Galaxy, maar ik wil nog één keer een uitdaging ervaren voordat mijn actieve voetbalcarrière erop zit", legde Beckham (37) zijn beslissing uit.

Eerder werd de 115-voudig international van Engeland al in verband gebracht met een overgang naar de Australische competitie, maar zijn management ontkent stellig een transfer naar 'Down Under'.

Beckham was de eerste 'designated player' in de MLS. Speciaal voor hem werd de 'Beckham-regel' geïntroduceerd die clubs in staat stelde uitzonderlijke voetballers te contracteren buiten het strikte salarisplafond dat elk team moet respecteren.

Mede dankzij de voormalige vedette van Manchester United, die toen het MLS-seizoen stil lag twee keer aan AC Milan werd verhuurd, werd voetbal in de Verenigde Staten elk jaar populairder.

Clubeigenaar

''Het potentieel van voetbal in de VS heeft geen limiet en ik wil ook in de toekomst meehelpen om die groei te stimuleren'', zei Beckham, die in zijn contract met de Major League Soccer heeft laten opnemen dat hij mede-eigenaar van een club kan worden.

''David heeft geweldige dingen bereikt op én naast het veld tijdens zijn periode bij Galaxy'', zei MLS-baas Don Garber. ''Hij zal altijd een deel zijn van onze geschiedenis en we kijken uit naar zijn betrokkenheid bij de LA Galaxy en de competitie in het algemeen.''

Beckham won zes keer de landstitel met Manchester United, waarna hij met Real Madrid één keer kampioen van Spanje werd. In 2007 stapte hij over naar LA Galaxy, waarmee hij vorig jaar de landstitel pakte. Op 1 december kan hij afscheid nemen met een tweede titel, indien LA in eigen huis Houston Dynamo verslaat.

''Maar dit voelt niet als een afscheid van de Major League Soccer, aangezien ik in de toekomst eigenaar van een club wil worden'', zei Beckham.

NUwerk

Tip de redactie