Van der Sar start met zoektocht naar nieuwe hoofdsponsor Ajax

AMSTERDAM - Edwin van der Sar werd maandag gepresenteerd als nieuwe directeur marketing van Ajax. Eén van zijn eerste grote opdrachten is het vinden van een nieuwe hoofdsponsor, omdat Aegon in de zomer van 2014 stopt.

“Het is natuurlijk voor de hele club van eminent belang dat we die nieuwe hoofdsponsor vinden", sprak Van der Sar. "Dat zal één van mijn eerste taken worden.”

"Toen bekend werd dat Aegon stopte, zeiden een aantal vrienden van me al: nou Edwin, je hebt een goede keuze gemaakt. Ik kan dus aan de bak. Maar ga er vol zelfvertrouwen in."

"Je kan beter positief zijn dan meteen denken: poeh, dit wordt zwaar. Al onderschat ik de zwaarte van deze taak niet.”

Van der Sar, die wordt ingewerkt door (de eveneens nieuwe) algemeen directeur Michael Kinsbergen, ziet nog volop groeikansen voor Ajax.

“Sinds ik in Engeland gespeeld heb, lees ik de Engelse kranten. En daarin las ik hoeveel respect er nog is voor Ajax. Ik ben ervan overtuigd dat door onze goede naam, het gedachtegoed en de weg die Frank de Boer al is ingeslagen, Ajax volop potentie heeft.”

Opleiding

Van der Sar ging ook in op zijn opleiding aan het Johan Cruyff Institute. “Het is een algemene opleiding die natuurlijk niet specifiek gericht is op mijn nieuwe baan van marketingdirecteur bij Ajax."

"Er zijn verschillende aspecten aan deze baan waar de opleiding wel bij helpt. Dat is het financiële aspect, het marketing-aspect en omgaan met media. Al is dat laatste voor mij niet zo’n groot probleem.”

“Er komen vast dingen op mijn pad waar ik nog geen antwoord op heb, maar ik vind vragen geen zwaktebod", besloot Van der Sar.

Teamspelers

Bij Ajax toonde men zich bij monde van de voorzitter van de Raad van Commissarissen Hans Wijers, uiterst tevreden met de aanstellingen van Van der Sar en Kinsbergen.

"Het zijn allemaal teamspelers. Het past in de visie van Johan Cruijff. De zakelijke kant moet goed afgedekt zijn", zegt de oud-minister van Economische Zaken en Financiën.

"Bij de zoektocht hebben we gekeken naar het profiel, gesproken met de ondernemingsraad, met Johan, met het technisch hart en met heel veel andere mensen. We hebben lessen geleerd uit het verleden"

Wijers doelt met 'het verleden' op de nog vrij recente periode waarin bestuurders en de rvc intern overhoop lagen. Dat wil de club in de toekomst koste wat kost voorkomen.

“Het verleden heeft geleerd dat mensen thuis moeten zijn in de voetbalwereld. Ze moeten snappen dat dit een club is en geen bedrijf. We wilden ook geen mensen die zelf graag in de schijnwerpers staan. Daarom hebben we voor teamspelers gekozen.”

Kinsbergen

Kinsbergen blijkt een bekende te zijn van Cruijff. Toen eerstgenoemde in Los Angeles studeerde en Cruijff daar bij de LA Aztecs speelde, ontmoetten de twee elkaar voor het eerst. “Er is sindsdien altijd contact geweest”, zei Kinsbergen.

Volgens Wijers had de band tussen Cruijff en Kinsbergen geen invloed op de benoeming tot algemeen directeur. “Zijn naam komt niet van Cruijff. Fijn dat hij hem kent, maar dat was niet het criterium."

Hoe lang Kinsbergen daadwerkelijk algemeen directeur zal zijn bij Ajax is vooralsnog onbekend. Hij moet Van der Sar in gaan werken, waarna de oud-keeper hem opvolgt. "Het zou goed kunnen dat ik na drie jaar weg ben."

Tip de redactie