AMERSFOORT - De toekomst van de sectie marathon van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) ziet er somber uit. Het peloton van A-rijders wil dat het sectiebestuur opstapt. Een groep van vijftig schaatsers kwam dinsdagavond voor een evaluatiegesprek naar het bondsbureau in Amersfoort.

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent, woordvoerder namens de schaatsers, was duidelijk in zijn oordeel. "We kunnen niet verder met deze bestuursleden. Ze zijn niet met de professionalisering van de sport meegegroeid."

Te krap

"Het open Nederlands kampioenschap in Zweden was daar een goed voorbeeld van. Het sectiebestuur had de organisatie in handen, maar kon nog niet eens een schaafmachine op het ijs krijgen. We moesten toen op een zeer krap parcours schaatsen. Dat kun je tegenwoordig niet meer maken, want sommige sponsors steken honderdduizenden euro's in de marathonteams."

Publiciteitsstunt

Voorzitter Peter Leegwater toonde zich dinsdagavond verrast over het standpunt van de rijders. "Het lijkt wel een publiciteitsstunt. Ik weet niet wat hen bezielt. Eind oktober is er een werkgroep in het leven geroepen, die de relatie tussen schaatsbond, schaatsers en ploegleiders moest verbeteren."

"We zijn een paar keer bij elkaar geweest. Uit niets bleek dat het verkeerd ging. Misschien zitten hier toch de sponsors achter en is dit een machtspelletje. Als dat zo is, dan zijn de geldschieters verkeerd bezig en draaien ze met zijn allen de sport de nek om."

Sectiebestuur

Het sectiebestuur marathon bestaat uit Peter Leegwater, Theun Breedijk, Bram Raadsen, Luc Paping en Jan Keijzer. Volgens Leegwater hebben de rijders geen enkele bevoegdheid om de bestuursleden naar huis te sturen. "Dat moet op voorspraak van de gewestelijke technische commissies gebeuren. Nogmaals, ik geloof niet dat wij het zo slecht hebben gedaan. Ik wil wel toegeven dat er op het bondsbureau wat fout is gegaan. Daar is Jeroen Otter opgestapt en die man deed veel werk voor ons op organisatorisch gebied. Hij was een echte professional en die hadden wij als vrijwilligers hard nodig."