HOOFDDORP – De FIFA heeft de tien genomineerden voor het mooiste doelpunt van 2012 bekendgemaakt. Onder anderen Lionel Messi, Neymar en Miroslav Stoch dingen mee naar de Puskas Award.

Van Messi werd opvallend genoeg niet één van zijn vele doelpunten in dienst van FC Barcelona geselecteerd, maar een interlandtreffer namens Argentinië.

Het betreft een schot in de kruising na een lange rush tegen Brazilië. De Argentijnen wonnen het oefenduel op 9 juni met 4-3 door drie goals van Messi.

Van het Braziliaanse toptalent Neymar koos de wereldvoetbalbond een doelpunt dat hij voor zijn club Santos maakte en tot stand kwam via een solo vanaf eigen helft.

De Slowaak Stoch, voormalig speler van FC Twente, werd genomineerd met een prachtige volley namens zijn Turkse werkgever Fenerbahçe tegen Gençlerbirligi.

Fenerbahçe is met twee genomineerden goed vertegenwoordigd. De ander is Moussa Sow met een omhaal in de topper tegen Galatasaray.

Falcao

De overige zes kanshebbers zijn Radamel Falcao van Atletico Madrid, Eric Hassli (Vancouver Whitecaps), Gaston Mealla (Nacional Potosi), Agyemang Badu (Ghanees elftal), Hatem Ben Arfa (Newcastle United) en Olivia Jimenez (Mexiaans vrouwenelftal). Laatstgenoemde is de enige voetbalster die is genomineerd.

Neymar en Messi waren vorig jaar ook gekandideerd. Neymar won de verkiezing destijds. De Puskas Award, vernoemd naar de legendarische Hongaarse spits Ferenc Puskas, wordt uitgereikt op basis van stemmen van bezoekers op de website van de FIFA.

Tot 29 november kan daar gestemd worden aan de hand van de beelden van de treffers. Daarna wordt de lijst teruggebracht tot drie kandidaten waaruit opnieuw gekozen kan worden.

Tijdens het FIFA-gala op 7 januari 2013 wordt de winnaar bekendgemaakt. Dan wordt ook de voetballer van het jaar gekozen.