HOOFDDORP - Voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve vindt dat Fernando Alonso de Formule 1-titel dit jaar meer verdient dan Sebastian Vettel, die volgens hem eens volwassen moet worden. 

“Alonso is de beste coureur, daar twijfel ik geen moment aan”, zegt Villeneuve tegen Autosprint. “Daarom zet ik in op hem.”

Met nog twee races te gaan staat WK-leider Vettel er echter het beste voor. De Red Bull-rijder heeft tien punten meer dan Alonso met zijn Ferrari.

“Seb is supersnel, maar het verschil tussen de twee zie je op de momenten dat het ze tegenzit", meent de Canadees die in 1997 de titel greep.

"Alonso houdt z’n hoofd dan koel en blijft kalm, terwijl Vettel van de leg raakt, boos wordt, begint te schreeuwen en z’n middelvinger toont. Hij gedraagt zich dan als een klein kind.”

“Aan hun gedrag in moeilijke situaties kan je hun mate van volwassenheid afmeten. Vettel is daarin veel minder ver dan Alonso. Wanneer hij tijdens een race aan de leiding gaat dan lijkt hij haast onverslaanbaar, maar wanneer hij een inhaalrace moet rijden dan zie je zijn kwetsbare kant.”

Grote fout

Villeneuve vindt het onzin om te concluderen dat Vettel vorige week tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi het tegendeel bewees, door derde te worden terwijl hij achteraan was gestart.

“Toen is mijn mening over Vettel juist bevestigd. Als je naar de feiten kijkt, dan had hij vooral erg veel geluk. Eerst reed hij tegen Bruno Senna aan waarbij hij schade aan zijn voorvleugel opliep. En later verloor Vettel de macht over het stuur terwijl de safetycar in de baan was. Een grote fout, maar die had nauwelijks gevolgen. Ik blijf er bij dat Alonso de titel van 2012 meer verdient dan Vettel.”

Zondag staat met de GP van de Verenigde Staten in Austin de voorlaatste race op het programma. Vettel maakt kans om dan al wereldkampioen te worden.