Geen skate-off om laatste World Cup-plaats 1500 meter

AMSTELVEEN - Er zal geen skate-off plaatsvinden om het laatste startbewijs op de 1500 meter voor de komende wereldbeker te verdelen. Schaatsers Rhian Ket en Thomas Krol werden dinsdagavond door de geschillencommissie van de KNSB in het gelijkgesteld en zullen de eerste twee World Cups onderling verdelen.

De schaatsbond besloot voor woensdagochtend een skate-off op het programma te zetten omdat de tijdens de NK afstanden gediskwalificeerde Koen Verweij een aanwijsplek kreeg toebedeeld.

Ket en Krol eindigde tot op de duizendste in de exact zelfde tijd op de gedeelde vierde plaats en leken daarbij allebei verzekerd van een startbewijs. Doordat beide schaatsers vanwege de toevoeging van Verweij een plek opschuiven besloot het tweetal om het startbewijs voor de eerste twee World Cups in Heerenveen en Kolomna te verdelen. De snelste van de twee zou dan starten bij de derde wereldbeker in Astana.

De KNSB besloot echter een skate-off te organiseren om de door Verweij gehinderde Pim Schipper, die als zevende eindigde, een nieuwe kans te geven op het felbegeerde ticket. Ook de nummer zes Lucas van Alphen werd uitgenodigd voor de skate-off.

Reskate

De geschillencommissie oordeelde echter dat Schipper een kans had op een reskate en die na afloop van de wedstrijd niet benut heeft. Het argument van de KNSB dat het vanuit fysiologisch oogpunt geen reële mogelijkheid was om meteen na afloop opnieuw te schaatsen, werd van tafel geveegd. De skate-off werd daarbij als 'wassen neus' omschreven door de geschillencommissie.

Ket was opgelucht nadat hij in het gelijk gesteld was, maar van enige blijheid was geen sprake bij de 28-jarige schaatser. ''Het is heel jammer dat dit heeft moeten plaatsvinden. We hebben duidelijke regels, maar die zijn door de bond verkeerd geïnterpreteerd."

Ket leefde ook mee met Schipper. ''Ik vind het heel jammer voor Pim, echt klote, maar als de KNSB de situatie rondom hem zo vervelend vindt, dan hadden ze Verweij een skate-off tegen Schipper moeten laten rijden om te zien wie de aanwijsplek kreeg. Nu worden wij erbij betrokken en ik begrijp dat niet."

Eerlijk

Volgens de directeur sport van de KNSB Arie Koops, die bij de zitting de schaatsbond vertegenwoordigde, is er echter een principieel verschil tussen een reskate en een skate-off.

"Iemand die gehinderd is, mag opnieuw rijden volgens de reglementen. Minimaal na dertig minuten en in principe op dezelfde dag."

De beleidsman benadrukt echter dat de reskate bedoeld is voor mensen die zelf in de fout gaan en niet voor mensen die door andere omstandigheden, zoals gehinderd worden op een kruising. "Je moet je ook afvragen of opnieuw schaatsen op dezelfde dag vanuit fysiologisch oogpunt wel eerlijk is."

Michel Mulder

Door het besluit zal Ket van start gaan op de 1500 meter in Kolomna, Krol zal starten in Heerenveen. Kjeld Nuis, Renz Rotteveel, Maurice Vriend en Verweij waren al zeker van een startbewijs.

Overigens deelt Ket ook een startbewijs voor de internationale wedstrijden op de duizend meter. Op die afstand heeft hij de World Cups verdeeld met Michel Mulder, met wie hij eveneens de exact zelfde tijd deelde.

Ket rijdt de 1000 meter in Heerenveen. Mulder rijdt twee 1000 meters in Nagano en beide kunnen ze er een rijden in Harbin.

Lees meer over:
Tip de redactie