HOOFDDORP - Mike D'Antoni is benoemd tot de nieuwe coach van de Los Angeles Lakers. Dat heeft de NBA-club maandag bekendgemaakt. 

De voormalige oefenmeester van de New York Knicks en Phoenix Suns heeft naar verluidt een contract voor drie jaar getekend bij de zestienvoudig NBA-kampioen.

De aanstelling van D'Antoni, die vermoedelijk later deze week zal beginnen, komt als een verrassing. Aangenomen werd dat Phil Jackson, die al vijf titels met de club uit Los Angeles pakte, de topfavoriet was voor de positie.

Sterspeler Kobe Bryant zei dat hij Jackson graag zag terugkomen, maar vertelde na de gewonnen wedstrijd tegen de Sacramento Kings van zondag dat hij D'Antoni ook wel zag zitten.

Hereniging

De 61-jarige D'Antoni wordt in LA herenigd met Steve Nash, die onder zijn leiding in Phoenix twee MVP-awards won. Ook werkte hij als assistent van het Amerikaanse basketbalteam al samen met Dwight Howard en Bryant.

De Lakers ontsloegen coach Mike Brown vorige week na een teleurstellende seizoenstart.

Van de eerste vijf wedstrijden van het seizoen werd er slechts één gewonnen, de slechtste start in negentien jaar voor de club. Sindsdien wonnen de Lakers twee wedstrijden op rij.

Lees alles over Amerikaanse sporten op SportAmerika.nl