AMSTERDAM - Na afloop van Ajax - Vitesse (5-0) durfde Ajax-trainer Ronald Koeman voor het eerst dit seizoen openlijk over het kampioenschap te spreken. "Normaal gesproken halen we de titel. We hebben nu elf punten voorsprong en dat mogen we natuurlijk nooit meer weggeven. Het zou puur aan onszelf liggen als dat wel gebeurt", aldus Koeman.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de aanloop naar het nakende kampioenschap gaan de Amsterdammers wekelijks beter spelen. Koeman durfde het aan zijn twee grootste talenten samen op het middenveld te posteren.

Sneijder en Van der Vaart maakten geen misbruik van dat vertrouwen van de trainer. Beiden speelden een goede wedstrijd. Sneijder blonk met een doelpunt en twee beslissende voorzetten zelfs uit. "Al is het ons ook wel gemakkelijk gemaakt", oordeelde Koeman na afloop.

Genant

Het tegen degradatie vechtende Vitesse maakte in de ArenA inderdaad niet de indruk in de gevarenzone van de eredivisie te verkeren. Vooral in de eerste helft deden de Arnhemmers weinig goed. "Ik ben niet teleurgesteld over de nederlaag", zei Vitesse-trainer Edward Sturing na de wedstrijd. "Maar ik schaam me wel voor de manier waarop we hebben verloren. Het is genant dat we er niet in geslaagd zijn om er een wedstrijd van te maken."

Vitesse had de pech dat Ajax al na een half uur een beslissende -0-voorsprong had genomen. Maxwell, Sneijder en Mitea straften de slappe wedstrijdinstelling van de ploeg genadeloos af. "En in de loop van de wedstrijd wordt de instelling bij ons dan wel heel slecht", foeterde Sturing. "De ploeg kreeg wel erg veel moeite met zichzelf."

Speltechnisch

Mede door het gebrek aan mentaliteit bij de Arnhemmers kon Ajax zich speltechnisch uitleven. "We zijn voetballend nu een stuk verder dan een maand geleden. Bij fases hebben we zelfs fantastisch gevoetbald. We bleven daarnaast ook verdedigend zeer geconcentreerd. We kunnen gestaag doorgroeien naar het kampioenschap", aldus Koeman.

De coach toonde zich ook tevreden over het samenspel van Sneijder en Van der Vaart. "Maar het hele elftal staat beter. Als je kiest voor spelers die veel voetbal brengen, moeten ze wel een stuk rust in de rug hebben. Galasek en de rest van de verdediging hebben dat zeer goed ingevuld."

Na rust bouwde Ajax de stand uit naar 5-0, de op een na grootste overwinning van het seizoen. Verdediger Heitinga kopte in de 73e minuut een corner binnen. Invaller Ibrahimovic maakte de vijfde Amsterdamse treffer. De Zweed kreeg van Koeman geen basisplaats. Aankoop Anastasiou hield tegen Vitesse zijn positie in het elftal. Steven Pienaar, net als Zlatan teruggekeerd na een lange blessure, mocht wel beginnen, maar werd na een uur spelen vervangen.

Incident

Voor Vitesse is het te hopen dat Sturing zijn ploeg snel op de rails krijgt. Het elftal staat op een positie die het spelen van nacompetitievoetbal noodzakelijk maakt. Het gat naar een 'veilige' positie is vier punten. "We moeten het maar zien als een incident", zei Sturing, na de grootste nederlaag van zijn ploeg dit seizoen.

"We moeten de achterstand zien goed te maken in de komende wedstrijden. Al zal dat wel met een andere instelling moeten dan vandaag." Zuchtend: "Vandaag was er voor ons nou eenmaal niets te halen hier."