ZWOLLE - Ajax heeft zondagmiddag redelijk eenvoudig bij PEC Zwolle gewonnen (2-4).

De club dankte de eerste zege in vijf competitieduels voor een groot deel aan de achttienjarige Viktor Fischer, die zijn eerste basisplaats in de eredivisie met twee treffers en een assist bekroonde.

Ajax, dat de thuisclub in de slotfase liet terugkomen van 0-4 tot 2-4, bleef allesbehalve schadevrij op het kunstgras van PEC Zwolle.

Niklas Moisander voelde zich tijdens de warming up zo beroerd dat hij zich ziek afmeldde bij trainer Frank de Boer. De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of de rechterarm van Ryan Babel raakte uit de kom. Toby Alderweireld moest zich na 24 minuten met een bovenbeenblessure laten vervangen.

De centrale verdediger uit België zorgde in de negende minuut nog wel voor de openingstreffer, na de 66e hoekschop van deze competitie van Ajax. Slechts een van die corners leverde eerder ook een doelpunt op.

Ter vergelijking, maar liefst vier van de zes treffers van de club uit Amsterdam dit seizoen in de Champions League werden uit een hoekschop geboren.

Fischer

Ajax speelde na het wegvallen van Moisander en Alderweireld met een defensie, bestaande uit Mitchell Dijks, Daley Blind, Joël Veltman en Ricardo van Rhijn. PEC Zwolle verzuimde de jeugdige achterhoede met opportunistisch spel onder druk te zetten.

De club, dit seizoen vaak geroemd om de verzorgde manier van voetballen, kwam voor rust slechts tot één aardige aanval. Doelman Vermeer reageerde attent op een doelpoging van Youness Mokhtar.

Ajax leidde op dat moment al met 0-2, dankzij een treffer van Fischer die voor het eerst een basisplaats in de eredivisie had gekregen.

De achttienjarige Deen strafte een fout van Joey van den Berg genadeloos af. De aanvoerder van PEC Zwolle mocht het zich vlak na rust ook aanrekenen dat Fischer zijn ploeg naar 0-3 kon koppen.

Eretreffers

Ajax geloofde het vervolgens wel. Dat was meegenomen voor doelman Diederik Boer. Hij verdedigde voor de 250e keer het doel van PEC Zwolle. Boer debuteerde toevallig op 8 maart 2003 ook tegen Ajax en verloor destijds met 0-5.

De slotfase leverde nog wel drie treffers op. Siem de Jong tekende eerste voor 0-4, waarna Denni Avdic en Jesper Drost het thuispubliek nog lieten juichen.