HEERENVEEN - Een dag na zijn winst op de 1500 meter heeft Kjeld Nuis ook de titel op de kilometer veroverd. De schaatser van Brand Loyalty bleef in de laatste rit met een tijd van 1.09,05 Hein Otterspeer van Beslist.nl (1.09,11) net voor.

Voor Nuis verliep het openingsweekeinde van het schaatsseizoen uiterst succesvol. Op de eerste dag haalde hij al het felbegeerde startbewijs voor de Essent ISU World Cup binnen. Een dag later veroverde hij op zijn 23ste verjaardag zijn eerste nationale titel.

Het brons op de kilometer ging naar Sjoerd de Vries die 1,09,31 op de klokken zette. Rhian Ket en Michel Mulder klokten allebei 1.09,72 en eindigden op de gedeelde vijfde plaats.

Er zal gekeken moeten worden naar de duizendsten van een seconde om te bepalen wie het laatste ticket voor de wereldbekerwedstrijden krijgt.

Pim Schipper greep zaterdag net naast een startbewijs op de schaatsmijl omdat hij bij de kruising gehinderd werd door Koen Verweij, die later gediskwalificeerd werd. Op de kilometer pakte hij wel een ticket door als vierde te eindigen.

Groothuis

Verweij, die wel de snelste tijd op de 1500 meter noteerde, moet hopen dat hij een aanwijsplek krijgt van schaatsbond KNSB op die afstand.

Op de kilometer eindigde hij als achtste, net naast de World Cup-tickets. Ook op de vijf kilometer dwong de schaatser uit de sponsorloze ploeg van Jan van Veen geen startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden af.

Ook Stefan Groothuis heeft geen uitverkiezing voor de eerste serie internationale wedstrijden bemachtigd. Hij eindigde op de zevende plaats.