DEN HAAG - AZ kan de vrije val die het maakt in de eredivisie maar niet breken.

De club uit Alkmaar kwam zaterdag op bezoek bij ADO Den Haag niet verder dan een gelijkspel (2-2).  De formatie won nu slechts één van de laatste zeven competitieduels.

Het is een publiek geheim dat AZ er afgelopen zomer in sportief opzicht niet sterker op is geworden na het vertrek van dragende spelers als Rasmus Elm, Niklas Moisander, Simon Poulsen en Brett Holman.

Trainer Gertjan Verbeek miste bij ADO Den Haag niet alleen de geblesseerde Maarten Martens. Hij kon ook geen beroep doen op de zieke Adam Maher.

Falkenburg

Toch domineerde AZ in de openingsfase. Uitgerekend Erik Falkenburg, de vervanger van Maher, bracht AZ in de 22e minuut verdiend aan de leiding. Hij omspeelde doelman Robert Zwinkels en schoot beheerst raak (0-1).

Falkenburg scoorde op knap aangeven van Nick Viergever, die net als Maher niet door bondscoach Louis van Gaal is opgeroepen voor de oefeninterland tegen Duitsland.

Etiënne Reijnen mocht het zichzelf aanrekenen dat de thuisploeg zich weer terug in de wedstrijd kon knokken. De verdediger schoof de bal na 34 minuten zomaar in de voeten van Charlton Vicento (1-1).

Gelijkwaardig

ADO Den Haag was na die gelijkmaker gelijkwaardig aan AZ. De thuisploeg kwam vlak na rust op voorsprong omdat scheidsrechter Ruud Bossen een strafschop zag in een overtreding van Viergever op Rydell Poepon. Danny Holla maakte vanaf elf meter geen fout en vierde alweer zijn zevende competitietreffer (2-1).

Jozy Altidore zorgde in de 64e minuut voor de mooiste treffer van de wedstrijd. De topschutter van AZ kapte Tom Beugelsdijk uit en schonk zijn ploeg met een snoeihard schot alsnog een punt (2-2). 

VVV Venlo-Willem II

VVV Venlo deed onderin de eredivisie goede zaken door met maar liefst 4-1 te winnen van directe concurrent Willem II. Door de nederlaag droegen de Limburgers de laatste plaats over aan de Tilburgers.

Marcel Seip, Bobby Cullen, Bryan Linssen en Ozan Türk tekenden met hun treffers voor de tweede Venlose zege op rij. Invaller Virgil Misidjan kwam namens Willem II op het scorebord.

Het komt niet vaak voor dat VVV in de eredivisie een ‘serie’ van twee overwinningen neerzet. Deze keer kwam het voor de ploeg van de geplaagde trainer Ton Lokhoff wel heel gelegen. Door de winst op AZ verleden week en de zege op Willem II zaterdagavond steeg VVV van de laatste plaats naar de zestiende positie.

Toeval

Waarom VVV en Willem II in de kelder van de eredivisie bivakkeren, werd met name voor rust wel heel duidelijk. Beide ploegen slaagden er slechts zelden in om tot een verzorgde en doordachte aanval te komen.

De treffer van aanvoerder Seip uit een vrije trap van Ricky van Haaren was dan ook het resultaat van veel toeval, al was de hakbal van Guus Joppen wel de moeite waard. Seip reageerde alert op de hakbal en schoot van dichtbij in.

Willem II, dat meer balbezit had, probeerde het vooral van afstand. De pogingen misten echter veel precisie. De grootste Tilburgse kans kreeg Genaro Snijders. VVV-doelman Niki Mäenpää dook knullig onder een voorzet van Marc Höcher door, maar Snijders was zo verrast dat hij de bal naast schoof.

Meer amusement

De tweede helft bood beduidend meer amusement. VVV verdubbelde al binnen twee minuten de voorsprong. Cullen reageerde als eerste op een strakke voorzet van Linssen en gleed de bal van dichtzij in het Tilburgse doel: 2-0.

Linssen tekende enkele minuten later zelf voor de 3-0, door slim te reageren op gepruts in de Tilburgse defensie. Het sierde Willem II dat het niet opgaf, al kwam de beloning pas nadat VVV op 4-0 (Türk) was gekomen. Misidjan tekende voor de treffer van de gasten.

Lees alles over de eredivisie op NUsport