HOOFDDORP - Zdenek Bakala, de grote investeerder achter wielerploeg Omega Pharma-Quick Step, hoopt binnen enkele jaren een wielerversie van de Champions League op poten te zetten.

In de plannen van de Tsjechische miljardair zouden vanaf 2016, in een gesloten systeem, achttien ploegen de strijd met elkaar aan moeten gaan, meldt het Belgische Nieuwsblad.

Voor Bakala was de dopingzaak rond Lance Armstrong de druppel die de emmer deed overlopen en moet er volgens hem veel veranderen in het wielrennen.

"De sport maakt beroerde tijden door. De UCI staat onder enorme druk. Rabobank is na zeventien jaar sponsorschap vertrokken", zegt hij.

Uitdagingen

Toch biedt de huidige staat van het wielrennen in de ogen van Bakala ook mogelijkheden. "Het is tijd voor een nieuw systeem. We moeten op wereldniveau een product neerzetten."

De Tsjech wil de sport op meerder vlakken hervormen. Om te beginnen bij de manier waarop het gebruik van verboden middelen wordt bestreden. 

"Dopinggevallen nemen te veel tijd in beslag. Zie maar hoe lang het duurde voordat Contador wist waar hij aan toe was. Er moet ook een onafhankelijk antidopingorgaan komen", aldus Bakala.

TV-gelden

Ook op financieel gebied zou er veel moeten veranderen. "Het is toch niet normaal dat sommige ploegen in november nog niet weten waar ze volgend seizoen aan toe zijn."

"Ploegen grijpen doorlopend naast tv-geld. Er moeten stabiele inkomstenstromen voor de teams gecreëerd worden, waardoor aan langetermijndenken kan worden gedaan."

"Daarom moeten we een Champions League maken, een competitie voor de beste ploegen waaruit een hoog gekwalificeerd tv-product komt."