HEERENVEEN - Diane Valkenburg is zaterdag Nederlands kampioen geworden op de 3000 meter. De rijdster van Activia Danone was in een rechtstreeks duel te snel voor Ireen Wüst.

Valkenburg klokte bij de NK afstanden in Heerenveen een tijd van 4.05.80 en liet daarmee al haar concurrenten ruim achter zich.

De Zuid-Hollandse neemt de titel over van Pien Keulstra, die ontbrak omdat ze tijdelijk gestopt is met schaatsen vanwege een eetprobleem.

Wüst, die in 2006, 2010 en 2011 wel de beste was op de drie kilometer, kwam na 4.06.90 over de streep en moest daardoor genoegen nemen met zilver.

Achter Valkenburg en Wüst zorgde Jorien ter Mors voor een verrassing. De shorttrackster zette 4.06.99 op de klok. Daarmee was ze veel gearriveerde langebaners te snel af en heeft ze zich geplaatst voor de Essent ISU World Cup.

Opvallend was ook het optreden van Jong Oranje-rijdster Antoinette de Jong. De zeventienjarige pupil van Erik Bouwman snelde naar een tijd van 4.09.07 en werd daarmee vijfde. Voor haar, op de vierde plaats, eindigde Marije Joling. Zij reed 4.08.48.