HEERENVEEN - Sven Kramer was oprecht verbaasd na zijn zege op de vijf kilometer op de NK afstanden. “Ik ben hier wel een beetje sprakeloos van", zei hij na zijn vijfde afstandsmedaille op de vijf kilometer.

Kort na de overwinning op de eerste afstand van de NK afstanden in Heerenveen vertelde Kramer dat hij zich in de aanloop ‘serieus zorgen’ had gemaakt.

“Ik speel geen spelletjes", zei de schaatser die lang twijfelde over deelname aan het openingstoernooi van het jaar na een val van een schommel die hem een rugblessure opleverde. “Ja, ik kan wel zeggen dat ik trainingen heb gemist, maar je kunt ook zeggen: ‘Wat zeik je, je rijdt 6.17.”

Hij voegde daar aan toe beter te zijn dan vorig jaar, toen hij na een jaar inactiviteit terugkeerde op de schaatsbaan. “Ik ben ook heel veel beter dan een paar dagen geleden. Dit is wel een tikkie voor de concurrenten ja.”

Of hij zondag in actie komt op de tien kilometer is nog onduidelijk. De beslissing valt zaterdag. “Volgende week tijdens de World Cup rijd ik sowieso", zei Kramer.

Wüst

Ook Ireen Wüst kon haar geluk niet op. De winnares op de 1500 meter op de NK afstanden somde vrijdagavond op: "Mooie race, goede tijd en een goed begin van het seizoen."

Het was de vijfde nationale titel voor Wüst op de 1500 meter en de tiende in totaal. Een aantal van die overwinningen haalde ze vooral door wilskracht zei ze vrijdagavond in Thialf.

"Nu straalt mijn slag weer rust uit", vertelde de schaatsster van TVM. "Het is geen ploeteren meer, er zit weer swung in. De vieze bril is af."

Wüst was blij met haar winnende tijd van 1.57,11 en ze keek alweer vooruit, hopend op zulke dagen waarop ze ooit achteloos op een maandagavond een 1.55 uit haar mouw schudde in Heerenveen.

Daar verlangt ze naar. Wüst: "Ik heb jaren nodig gehad om weer fit en fris te worden. Maar na twee jaar is de mist nu helemaal opgetrokken. Deze tijd was heel prima."

Groothuis

Wereldkampioen sprint Stefan Groothuis greep op de 500 meter naast een ticket voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden.

"Ik verknalde het volledig bij de start", blikte Groothuis terug op de tweede omloop waar hij traag vertrok en een misslag maakte.

"Ik wil de starter niet de schuld geven want ik doe het zelf, maar we moesten echt lang wachten. Ik reageerde vervolgens te laat en maakte ook nog eens die misslag. Dan kan je het vergeten, dat kost je zo drie, vier tienden van een seconde."

Voor een dergelijke fout is in Nederland tegenwoordig geen ruimte meer op de kortste sprintafstand. Tussen de kersverse Nederlands kampioen Michel Mulder (34,96 en 34,98) en de vijfde snelste tijd (Kjeld Nuis, 35,23) zat nog geen drie tiende verschil.

"Het niveau was hier vandaag ook ontzettend hoog", relativeerde Groothuis. "Ik had hier 35,23 moeten rijden voor een ticket voor de World Cup. Dat was op voorhand al heel moeilijk geweest. Kijkend naar de laatste weken", verwees hij naar de recente virusinfectie, "was me dat niet zomaar gelukt."