EINDHOVEN - Het verval van PSV neemt met de week ernstiger vormen aan. Bijna een week na de thuisnederlaag tegen Feyenoord speelden de Eindhovenaren zaterdagavond teleurstellend gelijk tegen NAC: 1-1.

Vennegoor of Hesselink zorgde in de 17e minuut nog wel voor de openingstreffer. Seedorf maakte echter in de 55e minuut gelijk.

Afbrokkelend bolwerk

Aan de vooravond van een gewenste renovatie van een snel afbrokkelend voetbalbolwerk kon trainer Guus Hiddink nogmaals constateren dat zijn PSV gebaat is bij enkele nieuwe bouwstenen. Ook tijdens het teleurstellende gelijke spel tegen NAC kon de regerend kampioen zaterdag niet camoufleren dat het in de huidige samenstelling alleen maar slechter wordt.

Drijfzand

Vooral na de winterstop heeft het er veel van weg dat het fundament van het huidige PSV op drijfzand rust. De door blessureleed geplaagde Eindhovenaren morsen zoveel punten dat ze zelfs nog moeten vrezen voor een succesvolle aanval van Feyenoord of AZ op de tweede plaats. Deze positie geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Een ticket voor het in zowel financieel als sportief opzicht aantrekkelijke toernooi voor beste clubteams van Europa is cruciaal voor het slagen van de toekomstplannen van de Eindhovense clubleiding. Ook in de nieuwe organisatiestructuur wil PSV aanhaken bij de Europese subtop. Met Guus Hiddink als hoofdtrainer en technisch directeur moeten de Eindhovenaren op nationaal niveau voorkomen dat aartsrivaal Ajax de komende seizoenen de eredivisie vanuit de hoofdstad gaat regeren.

De meeste spelers van PSV spelen al vier jaar met elkaar. Ze werden ieder seizoen te licht voor de Champions League bevonden. Terug in de nationale competitie mochten de Eindhovenaren tot voor kort nog wel met de borst vooruit lopen. Met drie landstitels in de laatste vier seizoenen compenseerde de ploeg de mindere prestaties in Europees verband.

Renovatieplannen

Zo bleef lang onopgemerkt dat de meeste spelers zich nauwelijks meer ontwikkelden en in sommige gevallen zelfs slechter werden. De beleidsmakers van de club kwamen echter pas met renovatieplannen nadat het verval na de winterstop wel heel ernstige vormen was gaan aannemen. Plotseling mogen Van Bommel en Kezman net als Robben en Waterreus vertrekken. Bouma, Vogel en Rommedahl bespreken in april met het bestuur van hun club of ze langer dan tot 2005 bij PSV blijven.

Het is niet ondenkbaar dat Hiddink in de zomer bijna de complete as van zijn elftal moet vervangen. Een slecht gevulde clubkas hindert de oefenmeester bij zijn renovatieplannen. Daarbij is het nog maar de vraag of Van Bommel en Kezman in de huidige vorm voor veel miljoenen naar een Europese subtopper vertrekken. Zo niet, dan zal het huidige PSV tot teleurstelling van Hiddink weinig veranderen en kunnen de renovatieplannen de kast in.

Voor eigen publiek tegen NAC verzuimde PSV in de eerste helft het duel te beslissen. Na de openingstreffer van Vennegoor of Hesselink in de zeventiende minuut konden Kezman, De Jong en Park niet van de vele fouten in de Bredase defensie profiteren. Op aangeven van Elmander bestrafte Seedorf in de 55e minuut de thuisploeg voor het gebrek aan schotkracht.

Teleurstelling

Zonder de geblesseerde Robben, Rommedahl, Leandro, Vogel en Ooijer ontbrak het bij PSV aan veerkracht om een nieuwe teleurstelling af te wenden. De nog wel fitte Van Bommel, Lee en De Jong kregen een gele kaart en zijn volgende week tegen Willem II geschorst. "Het zit allemaal niet mee", treurde Hiddink. "En dan wacht donderdag ook nog een duel tegen Auxerre. Het zijn zware tijden voor ons."