ROTTERDAM - Mark Huizinga heeft zaterdag voor de vierde keer de Dutch Open in de klasse tot 90 kilogram gewonnen. De judoka uit Vlaardingen versloeg in de finale de Pool Przemyslav Matyjaszek. Bij de zwaargewichten mislukte de machtsgreep van Dennis van der Geest. De vice-wereldkampioen uit Haarlem pakte zilver.

In de finale verloor Van der Geest, al enige weken niet geheel fit, van Yevgen Sotnikov uit Oekraïne.

Athene

Huizinga en Van der Geest zijn beiden zeker van kwalificatie voor Athene. Daardoor kunnen ze zorgvuldig hun plannen uitstippelen. Bij Huizinga, regerend olympisch kampioen, verloopt de weg naar het belangrijkste toernooi dat er is, vooralsnog wat soepeler.

Huizinga wil na Rotterdam nog slechts deelnemen aan het EK, alvorens zich op het Griekse avontuur te storten. "Recentelijk heb ik op twee grote A-toernooien het nodige ritme opgedaan. Dat bleek goed te zitten. Nu wilde ik nog onder druk presteren. Ik had daarom hier nogal wat mensen uitgenodigd, die van mij alleen maar een eindzege verwachten."

'Op schema'

Ogenschijnlijk moeiteloos slaagde Huizinga in zijn opzet. Hij lijkt de slechte tijden van het vorig seizoen, waar een zware vinger- en knieblessure voortzetting van zijn loopbaan twijfelachtig maakten, achter zich te hebben gelaten. "Natuurlijk ben ik nog niet daar waar ik zijn wil. Maar pas in Athene moet ik procent zijn, niet eerder. Voorlopig lig ik op schema. De blessures hinderen me daarbij niet meer."

Voor Dennis van der Geest ligt dat anders. Eerder dan Huizinga, vorig jaar september al bij het WK in Osaka, plaatste hij zich voor Athene. Sindsdien gaat het minder. De topper uit Haarlem is gewoon niet fit. "Ik denk wat overtraind", zei hij zaterdag in het Topsportcentrum van Rotterdam.

Pijntjes

Van der Geest ligt daarom wat achter op schema. Een uitgebreid bloedonderzoek bracht aan het licht dat hij in elk geval twee dingen nodig heeft; extra ijzer en rust. "Voor de zekerheid wil ik me nog een keer goed laten nakijken. Ik heb zo links en rechts wat last van pijntjes. Het is gewoon niet helemaal goed."

Schoeman

Goud en zilver van Huizinga en Van der Geest was in Rotterdam desalniettemin redelijk volgens verwachting. Brons voor Henry Schoeman niet. De 20-jarige pupil van Mirjam van 't Heul, van sportschool Kleinhuis uit Zutphen, verraste vriend, vijand en vooral Dennis Meijer in de klasse tot 73 kg.

'Kick'

In de herkansing won de student van Meijer, normaal gesproken de nummer één in de betreffende categorie. "De kick van m'n leven", noemde Schoeman de sensationele zege. De nummer vijf van het vorige NK versloeg in de strijd om plek drie vervolgens Claudiu Rombastea. "Dit had ik ook niet verwacht", sprak hij na zijn internationale debuut bij de senioren.