GLASGOW - Celtic heeft woensdag voor een sensatie gezorgd in de Champions League. De Schotse kampioen, die vrijwel de hele wedstrijd constant onder druk stond, won voor eigen publiek met 2-1 van FC Barcelona.

Die ploeg gaat ondanks de nederlaag nog wel aan kop in groep G, maar ziet Celtic tot op twee punten naderen.

Het duel op Celtic Park, onder leiding van de Nederlander Björn Kuipers, was bijna een exacte kopie van dat van twee weken geleden in Barcelona. Ook toen kwamen de Schotten op voorsprong en trokken ze zich vervolgens massaal terug voor eigen doel.

Rake kopbal

En net als toen had Barcelona de grootst mogelijke moeite om een gaatje te vinden. Het enige verschil was dat het nu niet lukte om de achterstand van 1-0, al na twintig minuten opgelopen doordat de lange Keniaan Victor Wanyama uit een corner raak kopte, nog voor rust goed te maken.

Dat lag deels aan de kleine hoeveelheid kansen die de Catalanen wisten te creëren, maar het zat Barcelona ook niet mee in de afronding. Zo raakte Lionel Messi na een aardige combinatie de bovenkant van de lat en kopte Alexis Sanchez buiten bereik van doelman Fraser Forster op de paal.

Barça, dat Carles Puyol (geblesseerd) en Sergio Busquets (geschorst) miste maar waar Gerard Piqué na een blessure inviel, bleef ook na rust de ploeg met verreweg het meeste balbezit. Maar opnieuw leverde dat weinig grote kansen op.

Uit één van die kansjes kon Messi doelman Forster met een gekruld schot niet verrassen en even later kwam ook Sanchez vrij voor de Engelse goalie niet tot scoren. Tussendoor mocht Celtic zich beklagen dat Kuipers Alex Song niet een tweede gele kaart gaf.

Treffer Messi

Forster had in de slotfase een enorm aandeel in de tweede treffer van de avond. Nadat hij een vrije trap van Messi klemvast had gepakt, trapte hij de bal hard naar voren. Xavi miste die volledig, waarna de achttienjarige invaller Tony Watt doelman Victor Valdes met een hard schot passeerde: 2-0.

Pas in blessuretijd wist Messi Forster alsnog te passeren, maar die treffer kwam te laat om nog voor echte spanning te zorgen.

Benfica

In de andere wedstrijd in de poule rekende Benfica met 2-0 af met Spartak Moskou. Oscar Cardozo maakte beide doelpunten, de laatste op aangeven van Ola John, die een basisplaats had. Bij Spartak kwam Demy de Zeeuw niet in actie.

Benfica staat derde in de poule met vier punten, één meer dan Spartak Moskou.

Bekijk de samenvatting van Celtic-FC Barcelona