HEERENVEEN - Mark Tuitert neemt het komend weekeinde niet deel aan de NK afstanden. Dat heeft hij woensdagavond laten weten.

De olympisch kampioen op de 1500 meter heeft zaterdag bij een val op een training een scheurtje in een rib opgelopen. Tuitert zou in Heerenveen debuteren voor zijn nieuwe formatie Beslist.nl.

"Zo ontzettend balen. Ik was er echt helemaal klaar voor. Sinds januari leef ik naar deze wedstrijd toe", laat de 32-jarige Tuitert weten in een persbericht van zijn ploeg. "Het is echt een duidelijke breuk. Rijden is gewoon onverantwoord."

Door de kwetsuur ontbreekt Tuitert ook bij de eerste reeks van wereldbekerwedstrijden, die na de NK starten.

''Ik verwacht er drie tot vier weken uit te zijn'', liet Tuitert weten. "Alle trainingen kan ik afwerken, alleen explosief schaatsen lukt mij niet."

"En laat het daar dit weekend nou precies om gaan. Ik moet de gretigheid van de afgelopen tijd vasthouden en me focussen op het tweede deel van het seizoen."

In het nieuwe magazine van NUsport staan verschillende schaatsverhalen, onder meer een interview met Kjeld Nuis over het vertrek van Tuitert bij de ploeg-Orie. Het nummer ligt nu in de winkels en is zowel online als op de iPad bestelbaar.