HOOFDDORP - In een eerste reactie zegt Iwan Spekenbrink, teamdirecteur van wielerploeg Argos-Shimano, dat de opdracht van door de KNWU ingestelde dopingonderzoekscommissie 'softer' is dan verwacht.

De wielrenbond KNWU was dinsdag bijeen in Nieuwegein om te vergaderen over het installeren van een onderzoekscommissie die zich moet gaan buigen over de dopingproblematiek die het wielrennen momenteel in haar greep houdt.

Na ruim drie uur overleg kwam de bond met een verklaring met daarin de mededeling dat er een commissie ingesteld gaat worden die 'onderzoek gaat doen naar de feiten en bevindingen ten aanzien van de 'dopingcultuur' en de anti-dopingaanpak zoals die in de Nederlandse wielersport functioneerde cq. functioneert'.

De KNWU ergert zich aan de trage handelingssnelheid van de internationale wielerbond en heeft daarom besloten zelf het heft in handen te gaan nemen. Ze heeft de steun gevraagd van sportkoepel NOC*NSF, de Nederlandse dopingautoriteit en het Ministerie van VWS.

Zwakt af

In een eerste snelle reactie nadat de KNWU het bericht de wereld in had gestuurd laat Spekenbrink dinsdagavond laat aan NUsport weten dat hij de pogingen van de KNWU prijst ('ze doen tenminste iets'), maar dat de aanpak van de KNWU een stuk 'softer' is dan hij aanvankelijk had gehoopt.

“Alles wat je nu wacht, zwakt het alleen maar af,” zei Spekenbrink. “Er moet nu wat gebeuren. Het gaat niet om wie, hoe, wat ooit gebeurde, het gaat om nu. Als je wilt veranderen moet je nu wat doen.”

De KNWU meldde dinsdagavond in haar communiqué dat het sporters en begeleiders ‘die (volop) meewerken aan het onderzoek tegemoet kan komen tegemoet kan komen in eventuele sanctionering.’

De kans is groot dat renners en ploegleiders die meewerken aan het onderzoek een soortgelijke strafvermindering kunnen verwachten als de renners die belastende verklaringen aflegden in het dossier dat Lance Armstrong ontmaskerde als een dopinggebruiker.

Bekentenis

Renners als David Zabriskie en Tom Danielson kregen een half jaar schorsing na hun bekentenis en hun verklaringen, in plaats van de twee jaar die normaal voor hun vergrijpen staat. De Nederlandse commissie zal volgens de KNWU uiteindelijk op 30 november geïnstalleerd moeten zijn en op 1 juni uiterlijk haar rapport moeten inleveren.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels stelde na de vergadering ‘uitermate positief' te zijn. “Ik heb er een heel goed gevoel over'', aldus Wintels.