LEEUWARDEN – De Gedeputeerde Staten van Friesland willen vijftig miljoen euro reserveren om de renovatie van Thialf te realiseren. Dat maakte gedeputeerde Hans Konst (PvdA) bekend.

“We hebben vanmiddag in ons college het besluit genomen om het project Nieuw Thialf te omarmen. Dat betekent dat wij de vernieuwbouw van Thialf steunen, dat wij vinden dat die moet worden ingevuld, niet alleen door het huidige stadion, maar ook een tweede ijsbaan.”

De tweede ijsbaan is een voorwaarde voor de KNSB om het plan in Heerenveen te steunen. Die tweede hal zou als topsporttrainingshal moeten fungeren waardoor de Nederlandse schaatstop altijd over ijs kan beschikken. Op dit moment delen de toppers de baan in Thialf met recreanten. Dat is in het nieuwe plan anders.

Gerben Eggink, kwartiermaker bij de stuurgroep Nieuw Thialf: “Recreanten en topsporters zitten elkaar nu in de weg. Wat er nu gaat gebeuren: topsporters gaan in aparte hal trainen. De wedstrijdhal is dan beschikbaar voor de recreatie. Dat is een concept dat helemaal nieuw is voor het schaatsen. Daarmee lopen we weer voorop. In het zwemmen bestaat dat al.”

Met het plan hoopt Thialf de beste ijsbaan ter wereld te kunnen realiseren, benadrukken de betrokkenen. Dat betekent niet zozeer dat het ijs sneller wordt, maar dat de baan energiezuiniger en moderner zal worden. Dan gaat het ook om voorzieningen als horeca, kleedkamers en bedrijfsruimtes.

Gat

De Gedeputeerde Staten geloven dat Thialf belangrijk is voor de regio en het land en vind een investering van 50 miljoen daarom gerechtvaardigd. Konst: “De bijdrage van de provincie is een prima fundament, maar er zijn bijdragen van anderen nodig. We kijken naar het Rijk, andere bedrijven en de aanbesteding van het complex.”

De totale kosten van het project bedragen 106 miljoen euro. Daar zit dus nog een gat. Konst is positief dat dit opgevuld zal worden. “Ik denk dat we dat gat gaan dichten. Het plan past in nationale ambities. Dat is de boodschap waar wij de boer mee op willen.”

Als de complete financiering rond komt dan wil Thialf in 2014, na de Spelen van Sotsji, beginnen en in 2016 moet het afgerond zijn. De directeur van Thialf, Eelco Derks, is blij met de steun van de provincie, want daarmee komen zijn plannen een stuk dichterbij.

“Op basis van het huidige exploitatiemodel en met reductie van de energiekosten moet dat positief resultaat kunnen opleveren”, blikt Derks vooruit. “Twee banen geven ons in alle opzichten meer mogelijkheden.''