HOOFDDORP – De Italiaanse renner Michele Scarponi heeft toegegeven dat hij gewerkt heeft met de omstreden arts Michele Ferrari.

Scarponi deed zijn bekentenis bij een verhoor door het Italiaans Olympisch Comité.

Lampre, de ploeg van Scarponi, reageerde daadkrachtig op het nieuws. ''Hij is voorlopig geschorst totdat we meer weten'', stelde een woordvoerder.

Scarponi had eerder altijd ontkend gewerkt te hebben met de arts die onder meer Lance Armstrong en zijn US Postal-ploeg begeleidde bij het gebruik van EPO.

De renner deed in september 2010 een beroep op Ferrari. "Ik wilde weten wat ik verkeerd had gedaan in de Giro (hij werd daar vierde, red). Ik wist niet dat Ferrari niet meer als sportarts mocht werken."

De Italiaan wacht nu mogelijk een schorsing van drie maanden. Critici beweren dat het geen toeval is dat Scarponi nu zijn oude contacten met Ferrari opbiecht. Als de Italiaan geschorst wordt in de winter, is hij weer beschikbaar in het nieuwe seizoen.

Fuentes

Filippo Pozzato werd onlangs zes maanden geschorst voor contact met Ferrari. Scarponi werd tijdens zijn carriere eerder al 18 maanden geschorst wegens zijn rol in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes.

Scarponi won in 2011 de Giro nadat winnaar Alberto Contador uit de uitslag geschrapt werd na een positieve controle in de Tour de France van later dat jaar.