HOOFDDORP - Sven Kramer doet aankomend weekeinde 'gewoon' mee aan de NK Afstanden. Het was vanwege een rugblessure lange tijd onduidelijk of hij het eerste grote toernooi van het seizoen ging halen, maar de Fries start op de 5000 meter.

Kramer liet dinsdag op Twitter weten aan de start te zullen verschijnen. "No guts no glory. See you Friday @Thialf", twitterde hij.

De olympisch kampioen op de 5000 meter liep afgelopen maand een rugblessure op. "Ik heb meer last van mijn rug dan ik zou willen", zei hij vrijdag nog tijdens de presentatie van TVM.

Kramer werkte afgelopen weekeinde in Heerenveen een prima trainingswedstrijd af op de 3000 meter. Het goede optreden op die afstand en de naar eigen zeggen ''prima reactie'' die zijn lichaam na afloop gaf, hebben mede de doorslag gegeven om te starten. ''Ik heb dan ook geen reden om niet mee te doen'', zegt hij op de website van zijn ploeg TVM.

Kramer verwacht niet direct voor de winst mee te doen. ''Ik ben al blij dat ik mee kan doen en ga voor een goede wedstrijd. Ik kan er nog niet veel over zeggen.'' Zijn lichaam voelt nog niet zoals het zou moeten. ''Maar ik denk dat ik er goed aan doe te rijden. Ik denk er beter van te worden.''

Als de 5000 meter naar wens verloopt, start Kramer eventueel zondag ook nog op de 10 kilometer.

Kramer liep zijn kwetsuur op bij een val van de schommel. De rugblessure had een uitstraling naar zijn linkerbeen. Door een blessure aan z’n andere been miste de Fries het seizoen 2010/2011.