HOOFDDORP - Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit gaat de nieuwe informatie over Michael Boogerd en Thomas Dekker toevoegen aan het bestaande onderzoek naar de 'Weense dopingzaak'.

"Dit dossier is pas gesloten als het onderzoek is afgerond. Onder invloed van de zaak Armstrong duiken er allerlei dingen op en dat volgen wij met interesse", aldus Ram tegen NUsport.

NRC Handelsblad publiceerde dinsdag een 'informeel' verhoor van dopinghandelaar Stefan Matschiner, die de namen van Boogerd en Dekker noemt.

“Eenmaal werd ook Dekker Thomas, twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat in Steyrermühl behandeld. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen", luidt de verklaring tegenover de Oostenrijkse politie.

Cruciaal probleem

Ram kreeg in 2009 delen van het strafrechtelijk dossier in de Humanplasma-zaak toegestuurd door de Oostenrijkse justitie. Dat is met deze informatie echter niet gebeurd.

"Dit letterlijke citaat heb ik nog niet eerder gehad, de rest eromheen is oud. Boogerd is al eens genoemd in deze zaak. De Oostenrijkse justitie is niet verplicht om die informatie af te geven."

"Dat is een cruciaal probleem. Vanuit mijn vak vind ik het wenselijk om die informatie te krijgen, maar wij zijn een adviesgevend orgaan en justitie hoeft die strafrechtelijke procedures niet door te sturen. Het is ook begrijpelijk dat ze dat niet doen."

Oude koe

In de officiële verhoren zijn Dekker en Boogerd niet genoemd door Matschiner. De twee hebben hun betrokkenheid altijd ontkend. Wel zijn ze in 2009 naar Wenen afgereisd om op verzoek van de Oostenrijkse justitie een getuigenis af te leggen.

Dekker werd later dat jaar wel betrapt op gebruik van epo, dat dateerde uit 2007, en moest een schorsing van twee jaar uitzitten. Zijn teammanager bij Garmin, Jonathan Vaugthers, zei maandag dat zijn pupil 'geavanceerde bloeddoping heeft gebruikt'.

Boogerd zegt het verhaal te zien als een 'oude koe'. "Ik snap ook niet waar dit nu ineens vandaan komt. Matschiner heeft de verklaring in het proces-verbaal ook niet ondertekend. Ik ben als getuige gehoord en toen heb ik er ook nooit iets over gehoord."

"Zover ik weet hebben ze deze zaak in Oostenrijk ook afgerond. Ik word er zo langzamerhand ook wel een beetje gek van dat ze maar naar iets blijven zoeken.''