LONDON - Roger Federer pleit voor meer dopingcontroles in het tennis. ''Het is van groot belang dat onze sport schoon blijft'', zei de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar in Londen, waar deze week de afsluitende World Tour Finals worden gehouden.

De Zwitser viel met zijn pleidooi Andy Murray bij, die vorige week een soortgelijke oproep deed.

''Voor mijn gevoel ben ik dit jaar minder vaak gecontroleerd dan zes, zeven jaar geleden. Ik weet niet precies waarom dat zo is en ik ben het met Andy eens dat er te weinig bloedtesten worden afgenomen'', aldus Federer.

De cijfers geven de nummer twee van de wereld gelijk. De internationale tennisfederatie ITF voerde in 2011 slechts 21 bloedcontroles uit buiten de toernooien om (out-of-competition). Ter vergelijking: de internationale wielrenunie UCI registreerde in datzelfde jaar 3314 bloedcontroles.

Haase

Robin Haase, die zitting heeft in de ATP Players Council en zich daardoor veel bezighoudt met de behoeften van tennissers, twijfelde vorige week in gesprek met NUsport aan het nut van meer testen.

"Ik denk dat je vooral iets gerichter moet testen en kijken naar wie je test.”

Haase nam zichzelf als voorbeeld. “Aan het begin van dit jaar haalde ik in een paar maanden misschien twee keer de tweede ronde en werd ik vijf keer gecontroleerd. Iemand die vijf toernooien wint, wordt dan één keer getest. Dat klopt natuurlijk niet.”