EINDHOVEN - Als PSV zaterdag tegen Heracles Almelo wat zuiniger met de kansen was omgesprongen, had de ploeg van Dick Advocaat makkelijk de dubbele cijfers gehaald.

Jacob Mulenga kreeg drie treffers op zijn naam, waarvan één in eigen doel (1-1). Alexander Gerndt was als invaller succesvol met twee doelpunten.

De domstedelingen verloren voor de laatste keer op 7 april een competitiewedstrijd buiten de eigen Galgenwaard (3-0 bij De Graafschap). Mede dankzij die sterke reeks heeft FC Utrecht zich inmiddels stevig in de subtop van de eredivisie genesteld.

Zonder de geblesseerde aanvaller Aurélien Joachim (gebroken rib) maakte Willem II voorin een machteloze indruk. De thuisploeg dwong amper kansen af.

Toch kwam de Brabantse formatie tot scoren. De treffer kwam echter op naam van Mulenga, die de bal in eigen doel werkte na een redding van zijn keeper Robbin Ruiter.

Met die fortuinlijke goal kwam Willem II in de 38e minuut verrassend op gelijke hoogte.

Het dominerende FC Utrecht opende in de dertiende minuut de score met een kopbal van Cedric van der Gun uit een vrije trap van Tommy Oar. Van der Gun (ex-Willem II) had van Wouters de voorkeur gekregen boven Gerndt.

Overwicht

FC Utrecht verzuimde na de openingstreffer de voorsprong uit te bouwen. De bezoekers hadden veel meer balbezit, maar het overwicht leidde tot weinig uitgespeelde kansen. Kort voor de rust kwam Mulenga opnieuw tot scoren, nu wel in het goede doel.

Uit een vlotte aanval, die werd opgezet door Van der Gun met een scherpe pass, leek Nana Asare de bal naast het doel van David Meul te tikken. Mulenga kon de bal met de borst nog net het Tilburgse doel inlopen, 1-2.

Met Gerndt voor de geblesseerde Van der Gun begon FC Utrecht slordig aan de tweede helft. Willem II miste evenwel de kwaliteit om het verlies aan concentratie bij de bezoekers af te straffen.

Na ruim een uur besliste Gerndt het duel met een even subtiele als trefzekere voetbeweging uit een voorzet van Dave Bulthuis: 1-3.

Een kwartier voor tijd scoorde de Zweed op soortgelijke wijze, met deze keer Oar als aangever (1-4). Mulenga gaf daarna de grootste zege van het seizoen tot dusver nog meer glans: 1-5.