BRUSSEL - De procureur van Padua heeft voldoende bewijzen gevonden om olympisch kampioen Alexandre Vinokoerov te beschuldigen van bedrog.

De Kazachstaan wordt ervan beschuldigd dat hij in 2010 tijdens Luik-Bastenaken-Luik zijn Russische vluchtgezel Aleksandr Kolobnev 150.000 euro heeft betaald om zijn benen stil te houden.

De Italiaanse jurist heeft een dossier, voorzien met mails en bankafschriften, overhandigd aan het parket van Luik. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Serra zaterdag.

Enkele maanden geleden berichtte het Zwitserse blad L'Illustré al over de deal. Het blad baseerde die beschuldiging op mailverkeer tussen de twee coureurs op de dag na de Belgische klassieker.

Kolobnev schreef daarin dat hij zo'n zege aan niemand zou verkopen, behalve aan Vinokoerov, en gaf ook zijn rekeningnummer mee. Met de hulp van de Zwitserse overheid werden ook de twee betalingen aan een bank in Locarno teruggevonden, die op naam staan van de Rus.

Spelen

Deze zomer werd Vinokoerov ook al op opmerkelijke wijze olympisch kampioen. De Kazachstaan reed met de Colombiaan Rigoberto Uran naar de finish in Londen.

De Zuid-Amerikaan keek op driehonderd meter van de finish opzichtig naar de linkerkant, waarna 'Vino' aan de rechterkant de spurt inzette en eenvoudig het goud opeiste.