HOOFDDORP - Sebastian Vettel moet zondag tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi als 24e en laatste starten nadat de coureur van Red Bull na de kwalificaties niet met de benodigde liter brandstof terugkeerde in de pits.

Het reglement schrijft voor dat coureurs na afloop van de kwalificaties een liter benzine in de tank moeten hebben.

De Duitser overtrad de regels van de Formule 1 door zijn bolide halverwege de uitloopronde na zijn laatste kwalificatieronde stil te zetten op het parcours met een lege tank.

Red Bull heeft ervoor gekozen dat Vettel vanuit de pit lane zal starten. Hierdoor kan het team nog aan de auto sleutelen. Bovendien kan de renstal zo onderzoeken wat er mis is gegaan met de benzine.

De Duitser, leider in het klassement, zou aanvankelijk vanaf de derde positie starten. Lewis Hamilton vertrekt vanaf poleposition, Mark Webber vanaf de tweede startpositie.

Vettel bleef zeer rustig onder zijn terugzetting: "Er zijn nog voldoende mogelijkheden op zondag."

Fernando Alonso

Vettels grootste concurrent om de titel in de Formule 1, Fernando Alonso, begint op het Yas Marina Circuit als zesde en heeft dus een goede kans om in te lopen op Vettel.

De strijd om de titel kent na zondag nog twee episodes; in de Verenigde Staten en in Brazilië. De race in Abu Dhabi gaat zondagmiddag om 14.00 uur Nederlandse tijd van start.