HOOFDDORP - Sven Kramer heeft zaterdag een week voor de NK afstanden een nette drie kilometer gereden bij trainingswedstrijden in Thialf.

De TVM-rijder zei vrijdag bij de presentatie van de ploeg nog te twijfelen over deelname aan de afstandskampioenschappen vanwege een rugblessure.

"Er is geen tijdslimiet. Het gaat elke dag beter. We laten het op ons afkomen. We kunnen elk moment beslissen", zei zijn coach Gerard Kemkers.

Als voorbereiding zou de Fries in elk geval een trainingswedstrijd over 3000 meter rijden. Aan de tijd te zien, lijkt Kramer die race goed doorgekomen te zijn.

De wereldkampioen allround noteerde 3.44,65, na alleen maar rondjes van 29-laag geschaatst te hebben. Het pr van de olympisch kampioen over vijf kilometer staat sinds 2010 op 3.40,51 (Vancouver).

De Vries

Op de 1000 meter ging de zege naar Sjoerd de Vries, die een tijd van 1.10,05 noteerde. Hij bleef daarmee Kjeld Nuis bijna een halve seconde voor: 1.10,51.

Stefan Groothuis is duidelijk nog niet hersteld van de virusinfectie, die hem onlangs dwars zat. De wereldkampioen klokte een tijd van 1.11,26. Dat was toch nog goed voor een vierde plaats.

Boer

Bij de vrouwen was op die afstand Margot Boer oppermachtig. De schaatsster van Liga volbracht de kilometer in 1.16,37 en was daarmee bijna anderhalve seconde sneller dan de nummer twee, Anice Das: 1.17,73. Ireen Wüst werd derde: 1.17,74.