HOOFDDORP - Reuzendoder Jerzy Janowicz heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Parijs. De 21-jarige Pool ontdeed zich in twee sets van Gilles Simon: 6-4, 7-5.

De imponerende Janowicz had anderhalf uur nodig om de Fransman in eigen land op de knieën te krijgen.

Janowicz, nummer 69 van de wereld, noteerde liefst twaalf aces op het hardcourt van het Palais Omnisports de Paris-Bercy. Simon kon daar slechts drie aces tegenover zetten.

Het is de eerste keer dat Janowicz de finale van een ATP-toernooi bereikt. De laatste keer dat een qualifier de finale van een masterstoernooi bereikte, dateert al van twaalf jaar geleden. De Israëliër Harel Levy was in 2000 in Toronto alleen te stuiten door toernooiwinnaar Marat Safin.

Janowicz toonde zich in de Franse hoofdstad eerder te sterk voor Janko Tipsarevic en Andy Murray, nadat hij ook al Philipp Kohlschreiber en Marin Cilic deed buigen.

De Pool startte het seizoen als nummer 221 van de wereldranglijst, maar zal na zijn finaleplaats in Parijs voor het eerst de top veertig van de ATP-ranking betreden.

Ferrer

In de finale treft Janowicz zondag de als vierde geplaatste David Ferrer. De dertigjarige Spanjaard werkte zich in zijn halve finale in twee sets langs een andere Fransman, Michaël Llodra: 7-5, 6-3.

Voor Ferrer kan het toernooi in Parijs zijn zesde ATP-titel van het seizoen worden.

Eerder was de Spanjaard de sterkste in Auckland, Buenos Aires, Acapulco, Rosmalen en Bastad. Ferrer en Janowicz speelden nog nooit eerder tegen elkaar.