HOOFDDORP - Bradley Wiggins is zich ervan bewust dat de huidige generatie wielrenners het geschonden imago van het cyclisme moet herstellen na de onthullingen over het dopingnetwerk bij US Postal en Discovery Channel. 

"Het USADA-rapport over Lance Armstrong was geen verrassing, eerder een bevestiging", zegt de winnaar van de Tour de France in The Guardian.
 
"Waar ik me aan erger: ik moet de schade herstellen, ik zit hier nu vragen te beantwoorden, terwijl Armstrong, die nog steeds multimiljonair is, zijn mond houdt. Eigenlijk heb ik geen tijd voor deze vragen, want ik moet verder koersen. Ik heb er ook een hekel aan om over te praten."

Volgens de Brit, wiens ploeg Sky zijn personeelsleden een verklaring liet ondertekenen waarin ze moesten melden dat ze nooit doping hebben gebruikt, dient het wielrennen te veranderen.

"De uitkomsten van het USADA-onderzoek waren schokkend. Vooral de hele organisatie die erachter zat. Het waren niet één of twee renners die af en toe in de fout gingen."

Geen held

Wiggins heeft Armstrong nooit als een held beschouwd. "Ik respecteerde en bewonderde hem wel. Ik heb veel sportmensen ontmoet, maar of er iemand zo machtig was als Lance…Hij kan behoorlijk intimiderend zijn. Hij heeft een aura, hij leefde heel anders dan andere Tourwinnaars, met een hele entourage om zich heen."

De Brit komt met een voorbeeld. "Als ik nu naar een plaatsje dicht in de buurt moet, pak ik de bus. Armstrong zou een chauffeur met bodyguard laten voorrijden. Hij ging naar koersen met een privéjet, ik breng mijn kinderen gewoon naar school. Ik wil niet dat zij opgroeien als idioten. We hebben ook geen au pair in huis, al kunnen we ons dat wel veroorloven."

Lees alles over de zaak-Armstrong op NUsport