HOOFDDORP - Wereldantidopingbureau WADA zal niet in beroep gaan tegen het besluit van USADA om Lance Armstrong levenslang te schorsen en al zijn zeven Tourzeges af te pakken.

Het WADA liet vrijdag middels een verklaring weten dat de instantie het rapport van het Amerikaanse antidopingbureau 'uiterst zorgvuldig' heeft bestudeerd en heeft geconcludeerd dat de USADA in haar recht staat wat betreft het straffen van Armstrong.

Een week geleden besloot ook de internationale wielerunie UCI niet in beroep te gaan tegen het besluit van USADA, dat na onderzoek concludeerde dat de Amerikaanse oud-wielrenner stelselmatig doping gebruikte tijdens zijn loopbaan.

Armstrong, de UCI en het WADA hadden de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS. De gevallen wielerheld gaf al in een eerder stadium aan de juridische strijd te staken.

Kritiek

Voorzitter John Fahey van het WADA uitte in zijn verklaring kritiek op de UCI, die volgens meer had kunnen doen om het dopingnetwerk rondom Armstrong te ontrafelen.

''Nu heeft het een nationaal antidopingbureau grote inspanningen gekost om het noodzakelijke bewijs te verzamelen. Het USADA verdient applaus.''

Het WADA volgt met grote interesse de oprichting door de UCI van een onafhankelijke commissie, die iedereen met een dopingverleden uit de sport moet verbannen.

Fahey: "Het is belangrijk dat er nu een daadwerkelijk onafhankelijk onderzoek komt, met een panel dat toegang heeft tot al het bewijs en alle informatie. Alleen op die manier kan de in het verleden heersende cultuur van systematisch dopinggebruik in het wielrennen worden besproken."