PARIJS - De Franse tennisser Gilles Simon en Jerzy Janowicz uit Polen hebben vrijdag verrassend de halve finales bereikt van het toernooi uit de Masters Series in Parijs.

De Poolse qualifier Janowicz zorgde een dag na zijn overwinning op Andy Murray opnieuw voor een stunt.

Het servicekanon had de partij tegen Janko Tipsarevic in handen toen de Servische nummer negen van de wereld geblesseerd opgaf.

Janowicz leidde op dat moment in de derde set met 4-1. Tipsarevic had de eerste set met 6-3 gewonnen, de tweede ging met 6-1 naar de Pool.

Simon

Gilles Simon is de volgende tegenstander van de surprise in Parijs. De Fransman kwalifeerde zich voor halve eindstrijd door in twee sets te winnen van de Tsjech Tomas Berdych: 6-4 en 6-4. Afgaande op de ATP-ranking is dat verrassend: Berdych is de mondiale nummer zes, Simon staat twintigste.

In het tweede bedrijf kwam Simon vroeg een break achter. Berdych hield de voorsprong echter niet vast en leverde op 4-4 nogmaals zijn service in.

Simon werkte in de laatste game nog drie breakpunten weg, waarna hij het karwei afmaakte met een ace.

Het toernooi in Parijs is aardig 'onthoofd'. Roger Federer en Rafael Nadal meldden zich af, terwijl Andy Murray en Novak Djokovic in een vroegtijdig stadium werden uitgeschakeld.

Ferrer

David Ferrer, als vierde geplaatst, zit nog wel in het toernooi, want de Spaanse tennisser was in de kwartfinale te sterk voor de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (6-2 7-5).

Ferrer neemt het zaterdag in de halve eindstrijd op tegen de Fransman Michaël Llodra, die zich vrijdagavond tot grote vreugde van de uitzinnige toeschouwers in Parijs ontdeed van Sam Querrey: 7-6 (4) 6-3.

Bekijk de samenvatting van Janowicz-Tipsarevic

Bekijk de samenvatting van Simon-Berdych