HOOGEVEEN - Sven Kramer wacht zolang mogelijk met de beslissing of hij komende week deel zal nemen aan de NK afstanden in Heerenveen. 

De olympisch kampioen op de 5000 meter liep afgelopen maand een rugblessure op. "Ik heb meer last van mijn rug dan ik zou willen", zei hij vrijdag tijdens de presentatie van TVM.

"Ik heb de beslissing over de NK nog niet gemaakt. Ik wil het zolang mogelijk aankijken."

Groeien

Kramer liep zijn kwetsuur op bij een val van de schommel. De rugblessure heeft een uitstraling naar zijn linkerbeen. Door een blessure aan z’n andere been miste de Fries het seizoen 2010/2011.

"Ik wil niet kapot en dat is het risico als ik schaats en het gaat niet goed", legt Kramer uit. "Het is niet heel ernstig nu, maar wel lastig. Ik kan ook groeien van racen. Ik heb goede en slechte dagen. Het is wankel, een verre van ideale voorbereiding."

Kramer: "Het is wel eens zwaarder geweest dan dit, maar ik word er ook wel eens strontziek van telkens die afweging te maken: kan ik wel of kan ik niet. De laatste zorgeloze zomer was vier jaar geleden."

Kemkers

Coach Gerard Kemkers van TVM laat weten dat Kramer zaterdagavond in Heerenveen een trainingswedstrijd op de 3000 meter rijdt.

"Er is geen tijdslimiet. Het gaat elke dag beter. We laten het op ons afkomen. We kunnen elk moment beslissen."