HOOFDDORP - Giedo van der Garde heeft vrijdag geen tijd kunnen neerzetten tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. 

De coureur van Caterham meldde zich wel op het Yas Marina Circuit, maar door problemen moest hij weer naar binnen.

"Er was sprake van een elektronisch probleem", laat Van der Garde weten via Twitter. "De jongens hebben er alles aan gedaan om het op te lossen, maar helaas kon ik niet meer naar buiten. Geen rondetijd dus."

"Heel frustrerend, maar dit kan soms gebeuren'', reageerde Van der Garde later gelaten. ''Al toen ik naar buiten reed voor mijn installatieronde, hoorde ik dat mijn motor anders klok dan de voorgaande keren.''

''Zonde, want ik ken dit circuit heel goed en had graag meer rondjes willen rijden om voor een goede vergelijking te zorgen met de aangepaste bolide van Heikki Kovalainen.''

Eerder dit seizoen nam Van der Garde in China, Japan, Zuid-Korea en India al deel aan de eerste vrije training. Toen zette hij wel steeds een tijd neer. In India was hij op een circuit dat hij niet zo goed kent maar iets minder snel dan zijn teammaat Vitaly Petrov.

Stoeltje

De Nederlander hoopt volgend jaar een stoeltje te bemachtigen bij Caterham. Nog een jaar in de GP2 is geen optie voor hem, zei Van der Garde vorige week in het magazine van NUsport.

Dinsdag en woensdag krijgt hij tijdens de Young Driver Test in elk geval de kans om opnieuw te testen in de Formule 1-wagen van Caterham.

McLarens

De McLarens waren 's middags vrij dominant in Abu Dhabi. Lewis Hamilton toonde zich het snelst, op de voet gevolgd door Jenson Button.

Sebastian Vettel noteerde de derde tijd, op liefst acht tiende van Hamilton. Fernando Alonso, Mark Webber en Michael Schumacher completeren de top zes.

Tweede sessie

Tijdens de tweede vrije training, die 's avonds werd verreden, stond er geen maat op Vettel. Met zijn tijd van 1.41,751 troefde hij Hamilton (1.41,919) en Button (1.42,412) af.

Alonso kwam niet verder dan de zevende plaats in 1.42,587. Van der Garde nam niet deel aan de tweede sessie.