SNEEK - AZ loot mee voor de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker. De Alkmaarse profs schrokken donderdagavond in Sneek tegen SWZ maar heel even. Dat was vlak na rust toen de Friese zondagtopklasser verrassend terugkwam tot 1-2.

Ramon Zomer maakte de bevrijdende treffer pas halverwege de tweede helft na een hoekschop.

De ploeg van coach Marco van Basten had tegen de Noord-Hollandse topklasser, die zich manmoedig verdedigde en er af en toe gevaarlijk uitkwam, toen al een serie kansen onbenut gelaten.

Van Basten kon niet zijn sterkste opstelling het veld insturen. Hij miste onder anderen Filip Djuricic, Rajiv van la Parra en Alfred Finnbogason. Laatstgenoemde IJslandse spits werd vervanger door Matthew Amoah.

Lat

Deze had geen succes in de afronding. Gelegenheid zich te onderscheiden had de Ghanees genoeg. Eén keer had doelman Terry Bosma geen antwoord maar ging het schot van Amoah tegen de lat.

Ook Daniël de Ridder, Marco Pappa en Hakim Ziyech lieten na Heerenveen op voorsprong te brengen.

De thuisclub mocht zelfs van geluk spreken dat Kalvin Robert niet voor de 0-1 zorgde na een uitval van Hollandia. Hij schoot tegen de benen van de Heerenveense sluitpost Bo Nordfeldt op. Niet veel later zorgde Zomer voor de opluchting.