GOUDA - Een profvoetballer moet worden beoordeeld op zijn kwaliteiten en niet op de status van zijn contract. Dat zei voorzitter Danny Hesp van de spelersvakbond VVCS donderdag in een reactie op de verbanning naar de tribune van jeugdinternational Kelvin Leerdam bij Feyenoord.

''Het is duidelijk een pressiemiddel om hem alsnog te laten tekenen. Dat vind ik wel vrij ver gaan'', liet Hesp weten.

Leerdam wees eerder deze week een nieuwe aanbieding van de Rotterdamse club af. Daarop besloot trainer Ronald Koeman de 22-jarige middenvelder annex verdediger, die over een aflopende verbintenis beschikt, voorlopig uit zijn selectie te zetten.

Technisch directeur Martin van Geel juichte deze maatregel nadien van harte toe.

Keihard

''Het heeft mij ook wel enigszins verrast dat de clubleiding zich over de zaak-Leerdam zo resoluut heeft uitgesproken'', gaf ex-prof Hesp te kennen.

''Ik denk ook wel dat Leerdam, die wij verder niet hebben bijgestaan in de onderhandelingen, hierover verbouwereerd zal zijn. Koeman is keihard geweest. Maar hij is zelf ook speler geweest. Je zou mogen verwachten dat hij zich dan in zo'n jongen een beetje kan verplaatsen.''

Meerwaarde

Leerdam debuteerde vier jaar geleden in de hoofdmacht van Feyenoord. Hij speelde sindsdien al ruim honderd duels in het eerste elftal. Zondag deed de multifunctionele Utrechter in de klassieker tegen Ajax in De Kuip (2-2) nog volop mee.

''Volgens mij doe je als trainer je ploeg tekort als je zo'n voetballer niet meer opstelt'', stelde Hesp. ''Je wilt toch zo hoog mogelijk eindigen met je team? Leerdam heeft een meerwaarde voor Feyenoord."

"Een speler die goed presteert verdient altijd een kans en mag niet om andere redenen, zoals het uitblijven van een nieuw contract, opeens buiten de boot vallen.''

Etalage zetten

Hesp toonde begrip voor het beleid van Feyenoord om als werkgever aan de toekomst te denken en dus andere jongens naar voren te schuiven.

''Maar we zijn pas op een kwart van het seizoen. De kwaliteiten van Leerdam nemen als reserve af en ook de interesse van andere clubs zal minder worden. Als Feyenoord hem in de winterstop nog wil verkopen, kunnen ze hem ook beter in de etalage zetten dan op de tribune. Met deze oplossing ben ik het dan ook niet eens.''