GRONINGEN - De derde plaats is voor SC Heerenveen voorlopig nog te hoog gegrepen. De Friese ploeg bleef vrijdagavond bij FC Groningen voor de achtste opeenvolgende wedstrijd ongeslagen. Maar de ploeg van trainer Foppe de Haan liet met de teleurstellende 0-0 in het Oosterpark wel een fraaie kans op de 'bronzen' positie in de eredivisie liggen.

Het afgezakte FC Groningen, dat de laatste drie duels verloor, toonde geen enkel ontzag voor SC Heerenveen. De ploeg van trainer Jans speelde in een hoog tempo en ging de persoonlijke duels hard aan. Al in de tweede minuut kreeg verdediger Vrede de gele kaart na een grove overtreding op Hakansson, de vervanger van de grieperige Sibon, die in de slotfase nog wel in het veld kwam.

Door de tomeloze inzet van de thuisploeg kon SC Heerenveen, dat een half jaar geleden in het Abe Lenstra-stadion met 1-0 won van de Groningers, niet goed in de wedstrijd komen. De ploeg van coach De Haan moest zich voornamelijk beperken tot afstoppen en ontregelen.

Rendement nihil

Aan de rechterkant, met Bakkati als vleugelverdediger, bleek de Friese formatie kwetsbaar. Het drieste FC Groningen dwong op die flank in de eerste helft ondermeer een handvol hoekschoppen af, maar het rendement van alle actie op links was nihil.

Ook na de rust ging de thuisclub de fictieve strijd om het kampioenschap van het Noorden vol aan. Maar het gewaarschuwde SC Heerenveen liet zich door de Groningse vechtlust minder intimideren en afbluffen. De Friese ploeg kwam eindelijk een beetje aan voetballen toe, evenwel zonder echt gevaarlijk te worden. Ook van FC Groningen, met Salmon en Krstev voor Smit en Drent, ging nog maar weinig dreiging uit.

De beste kans van de wedstrijd was voor Seip. De verdediger van SC Heerenveen kopte in de 65e minuut op de lat.