ASSEN - De provincie Drenthe trekt de handen af om opnieuw de Ronde van Spanje naar Nederland te halen.

Na alle dopingschandalen die de afgelopen tijd naar buiten zijn gekomen, wil de provincie niet worden geassocieerd met de wielersport. Bovendien moet Drenthe bezuinigen.

Dat maakte het provinciebestuur donderdag bekend.

De provincie had toegezegd een bedrag van 600.000 euro vrij te maken voor het evenement. Het is nu zeer onwaarschijnlijk dat de Vuelta in 2015 op Nederlandse bodem gaat beginnen.

In 2009 was de start van de Vuelta in Drenthe. Dat was toen een enorm succes, met tienduizenden bezoekers langs de wegen. Ook de Spaanse organisatie was zo enthousiast dat ze graag wilde terugkomen.

Voor 2015 waren er reeds vijf etappes gepland, waarvan de eerste een ploegentijdrit is over 31 kilometer met start in het voetbalstadion van FC Emmen en aankomst op het plein voor hetzelfde stadion.

In opspraak

Nu de wielerwereld zo in opspraak is, vreest de provincie voor de negatieve gevolgen voor de beeldvorming en sponsoring. Daarnaast verwacht Drenthe de komende jaren te maken te krijgen met nieuwe bezuinigingen vanuit Den Haag.

''We vinden het jammer dat we deze beslissing nu moeten nemen'', reageerde gedeputeerde Ard van der Tuuk. ''We hadden als provinciebestuur graag een herhaling van het succes in 2009 gezien. De omstandigheden zijn in korte tijd echter veranderd.''

Breda

De vijfde en laatste etappe op Nederlands grondgebied zou in Breda eindigen. Het besluit van de provincie Drenthe heeft geen invloed op het plan van de Brabantse plaats om finishplaats te zijn.

"De Vuelta 2015 is welkom in Breda", kopt de gemeente donderdag boven een verklaring. De consequenties van het besluit van Drenthe zijn echter nog niet duidelijk, aldus de gemeente.

"De Vuelta is een topsportevenement en sluit perfect aan bij de ambities en het sportieve imago van de stad Breda."

Door met voorbereidingen

Ondanks het afhaken van de provincie Drenthe gaat de organisatie door met de voorbereidingen. Dat liet een woordvoerder van de directie donderdag weten.

''We gaan in overleg met de andere provincies en steden die zich hebben gemeld, om te kijken of de plannen gewoon kunnen doorgaan'', aldus de woordvoerder. Volgens hem gaat de organisatie op een andere manier proberen de 600.000 euro die Drenthe had toegezegd bij elkaar te krijgen.